Video: Svømmetrænerens 3 øvelser til bedre crawl

Forbedr din crawl med de her tre øvelser - med videoer og grundig beskrivelse i artiklen.

Bliv bedre til crawl med de her tre øvelser. Foto: Fotogruppen Focus

Er du i gang med svømmetræningen, og har du en ambition om at forbedre din crawl, kan du med fordel inddrage en række teknikøvelser i din træning.

Der findes et hav af tekniske øvelser, der understøtter og udvikler en god teknik, men fælles for dem alle er, at de konstruktivt udfordrer dig i din balance, vejrtrækning og bevægelserne i vandet.

I denne artikel præsenteres 3 enkle øvelser specifikt udviklet til crawl, så du kan komme i gang med tekniktræningen. Er du nysgerrig på dryland-øvelser, der kan supplere din svømmetræning, kan du klikke forbi Bliv en bedre svømmer – med landtræning!, der også indeholder videoklip.

Catch-up-crawl

Catch up crawl er en klassisk øvelse, hvor der sker overlap ved hvert armtag. Du udfører således et armtag, og færdiggør det ved siden af modsatte arm, inden det næste armtag igangsættes.

Øvelsen kan udvikle din DPS (distance per. stroke), hvis du døjer med at tage for mange korte armtag eller generelt har for mange armtag pr. bane.

Øvelsen kan med fordel udføres med finner, så du ikke blot behersker øvelsen endnu bedre, men også får ekstra tid og overskud til at arbejde på tekniske detaljer.

Du kan undervejs arbejde med en høj albue i armtaget under vandet, bløde rotationer i overkroppen, acceleration i armtaget, afslutning af armtaget eller noget helt femte.

Undgå at skære ’ind over’ dit hoved, og lav isæt og fremføring foran og i linje med skuldrene.

Catch-up-crawl - vorespuls.dk

Læs også: Nøglen til god crawl: Lær at svømme langsomt!

Jesus-crawl

Som navnet allerede antyder, handler Jesus-crawl om at gå på vandet. Og navnet er i virkeligheden passende i flere henseender, for Jesus-crawl er en af de vanskeligere øvelser - men ikke desto mindre en, der understøtter mange relevante færdigheder i crawl.

Fordelene er nemlig mange: Du sikrer en relativt høj albue over vandet, da fingrene bedst kontrolleres tæt ved kroppen samtidig med, at armtagets fremføring sker relativt smalt og i naturlig, fremadrettet linje.

Du ”fylder” med andre ord ikke meget i bredden, og netop dét er vi bl.a. interesseret i for både at mindske vandmodstanden og opretholde balancen i crawl.

Derudover er der god fidus i Jesus-crawl, da den kun meget vanskeligt kan udføres i andet end løs, langsomt tempo. Du bliver tvunget til at sætte farten ned, holde balancen og have effektive armtag for at kunne udføre øvelsen korrekt.

Er øvelsen svær, kan du med fordel tage finner på fødderne. Men husk fortsat det langsomme tempo, spar på benene og mærk vandet på fingerspidser.

Jesus-crawl - vorespuls.dk

Læs også: Bliv klar til åbent vand – I svømmehallen!

Crawl med springvand

Når man bliver træt i løbet af en given distance eller serie, sker det ofte, at crawl-armtagene bliver korte og ineffektive.

Set fra bassinkanten genkendes korte crawl-armtag ofte ved, at albuen kommer op fra vandet ved maven i ”afslutningen” af hvert tag. Som et middel mod korte armtag kan du øve ’crawl med springvand’, hvor den kraftfulde afslutning langs lårene øves.

Øvelsen er sjov, relativt nem at udføre og du stimulerer automatisk udførelse af fuldendte crawl-armtag med lange og kraftfulde afslutninger.

Crawl med springvand - vorespuls.dk