Bliv klar til åbent vand – i svømmehallen!

Vil du gerne være klar til at svømme i åbent vand, når vejret tillader det - så læs her, hvordan du forbereder dig.

Bliv klar til åbent vand-sæsonen i svømmehallen. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Foråret banker på døren, og et betyder samtidig, at de sidste forberedelser til åbent vand sæsonen for åbent vand svømmere og triatleter skal iværksættes.

Som en hjælp til forberedelserne frem mod sommerens åbent vand-aktiviteter, har jeg samlet 5 relevante bud på tiltag og opmærksomhedspunkter, som du med fordel kan træne eller tage med dig i svømmehallen.

Optimer din vejrtrækning og balance

Svømning handler i høj grad om at udvikle en god balance og fortrolighed med vejrtrækningsmekanismerne.

Har du udfordringer allerede i svømmehallen, når det gælder balance og vejrtrækning, skal du ikke forvente, at det bliver nemmere af at komme udenfor, hvor strøm, bølger og manglende sigtbarhed blot er tre af mange udfordringer.

Læs også: Crawl: Sådan får du en optimal vejrtrækning

Det er derfor vigtigt, at du udvikler din balance i vejrtrækning i svømmehallen således, at du har disse to altafgørende grundfærdigheder på plads, når du kaster dig ud i svømning i åbent vand.

Indarbejd balance- og vejrtrækningsøvelser i din svømmetræning. Det kan eksempelvis være en god ide at blive fortrolig med vejrtrækninger i vandoverfladen i crawl, hvor du får vand i munden. Det skal nemlig kunne lade sig gøre at trække vejret, selvom du får vand i munden eller bliver overrasket af en bølge.

Træn med teknikøvelser

Svømningens grundfærdigheder er de samme uanset, om du bevæger dig i indendørs- og eller udendørs vand. Derfor er de tekniske elementer i det store hele de samme.

En metode til at forbedre din teknik i eksempelvis crawl er at inddrage teknikøvelser eller ’drills’, i svømmetræningen.

’Catch-up crawl’ er en kendt og i konkurrencemiljøerne meget anvendt drill, hvor der sker overlap ved hvert armtag. ’En-arms-crawl’, enten med den modsatte arm langs siden eller helt fremme, er også klassiker, som kan hjælpe dig med at arbejde med timing og balance i vejrtrækning.

’Polo-crawl’ er en udfordrende og relativt hård drill, hvor hovedet konstant er oven vande. Den fungerer godt til åbent vand svømmerens træning af fremadrettet orientering i crawl.

Læs også: Crawl: Gode råd til dig!

Øv din navigering

En af de største forskelle mellem svømning i svømmehallen og udendørssvømning er, at det er markant sværere at holde kursen i åbent vand svømning end i svømmehallen.

I svømmehallen markerer den sorte streg på bunden retningen og enden af bassinet. Den mangler i søen, havet eller fjorden – til gengæld er der både strøm, vind og bølger til at lede dig på afveje.

Svømmer du brystsvømning, kommer en fremadrettet navigation af sig selv. Svømmer du crawl, er det en god idé at udvikle evnen til at kunne navigere fremadrettet – også selvom du normaltvist trækker vejret til siden i crawl.

Du kan bevare din rytme i crawl-svømningen ved at synkronisere dine hovedløft med vejrtrækningen, eksempelvis ved at kigge op før hvert 3. eller 4 vejrtrækning. Du kan måske endda nøjes med at løfte svømmebrillerne over vandoverfalden, hvis vandet er relativt roligt.

Udvikling af navigation i crawl går hånd i hånd med polo-crawl-øvelsen, som tidligere er beskrevet, og det er derfor en god investering at indarbejde polo-crawl, som teknikøvelse, i både opvarmning og hovedserie i din træning.

Læs også: Er du klar til at svømme i åbent vand?

Brug våddragten i svømmehallen

Svømning er ikke fundamentalt anderledes, fordi du får en våddragt på. Det handler fortsat om at fastholde balance, vejrtrækning og teknik, men det kan være en god idé at forberede udendørssvømningen ved at træne med våddragt indendørs.

På den måde sikrer du, at du bliver fortrolig med bevægelse i vandet iført våddragt, og du får samtidig mulighed for at mærke, hvordan balance, vejrtrækning og teknik alligevel opleves lidt anderledes, når man har dragt på.

Nogle svømmere oplever, at rotation og mobilitet i armtagene mindskes med våddragt på, især ved brug af de lidt stivere eller tykkere våddragter. Uanset våddragtstypen så vil du opleve, at neoprenen i dragten giver øget opdrift, og dermed hjælper din svømning gevaldigt på vej.

Endeligt bør du være opmærksom på, at visse våddragter kan irritere huden, og vaseline eller lignende kan være godt at smøre på huden især i skridtet, i nakken og under armhulerne.

Læs også: Udstyr til open water svømning

Tilmeld dig din lokale svømmeklubs crawl- eller åbent vand-hold

Har du et ønske om at udvikle din svømmeteknik, eller vil du tilegne dig viden om svømning, og hvordan du egenhændigt kan gribe svømmetræningen an, er den sikreste investering at du tilmelder dig den lokale svømmeklubs undervisningshold.

Langt de fleste svømmeklubber tilbyder voksenundervisning, og ofte med udgangspunkt i crawl eller åbent vand svømning.

Efterspørger du kompetent hjælp til svømmetræningen, kan du rette henvendelse til undertegnede (Se faktaboks), og du henvises til nærmeste forening, der udbyder svømmeundervisning.