Butterfly: 3 gode råd

Butterfly er en krævende stilart. Her er tre tips til den let øvede butterfly svømmer, der ønsker at skrue på nogle detaljer for at blive endnu bedre.

Butterfly handler om teknik over og under vandet. Overdriv gerne dit armtag og form et nøglehul frem for strakte arme. Det øger fremdriften. Foto: iStockphoto

Butterfly er en svær, men sjov svømmestil

Har du først det basale på plads i din butterfly teknik, er svømmedisciplinen en sjov afveksling fra de roligere stilarter.

1. Overdriv armtagets nøglehuls-bevægelse

I udgangspositionen med armene strakt over kroppen er det vigtigt ikke kun at trække armene gennem vandet ned langs kroppen.

Lad i stedet håndfladerne tegne et stort nøglehul under vandet ned langs kroppen. Så opnår du et meget mere effektivt tag. Du flytter væsentligt mere vand. Og dermed skaber du tilsvarende mere fremdrift.

Timing af butterfly bensparket

Butterfly er kendt for den bølgende bevægelse og delfin-bensparket.

Der kommer to benspark pr. armtag, men bensparkene er asymmetriske.
1. Et kraftigt benspark som eksekveres en lille smule langsomt, og som hjælper med at sende armene fremover vandet og over hovedet i en symmetrisk bue
2. Et mindre kraftigt benspark som eksekveres hurtigt, som et ’svirp’ med fodleddet, der i stedet bruges til at vedligeholde glid, rytme og vandleje.

2. Overdriv gerne det kraftige benspark

Sørg for at time det kraftige benspark med at svinge armene frem over vandet.

Bensparket må gerne overdrives, sådan at de samlede ben virkelig presser nedad, mens armene svinges op over vandet.

Jo mere du kan ’løfte’ overkroppen over vandet, desto nemmere er det at svinge armene fremad.

Et kraftigt første benspark hjælper kort sagt med at gøre butterfly armtaget lettere.

3. Glidefasen vedligeholdes af det lille benspark

Når armtaget er fuldført, ligger du i udstrakt position med armene over hovedet. Det er her, du skal sætte ind med det lille benspark.

Et lille ’svirp’ med fødderne og den nederste del af benene er med til at vedligeholde hastighed og rytme, hvorefter der igen gøres klar til et kraftigt benspark samt armtag.

Et lille hurtigt andet benspark hjælper kort sagt med at gøre butterfly glidende og mere energieffektivt.