Rygsvømning: 3 gode råd

Rygsvømning bliver aldrig den hurtigste stilart. Alligevel er der god grund til at svømme rygsvømning. Få grunden og tips til at svømme mere effektivt.

Vandstillingen bliver bedre, hvis du er omhyggelig med at strække dine arme over hovedet i rygsvømning. Foto: iStockphoto

Rygsvømning er god i både hav, sø og pool

Rygsvømning er - som navnet antyder - en rygliggende stilart med en række gode egenskaber, som både motionister og åbent vand-svømmere kan nyde godt af.

To former for rygsvømning:

– Høj rygsvømning
- Lav rygsvømning

Forskellen er, at armene i høj rygsvømning føres tilbage til udstrakt position over vandet, mens armene i lav rygsvømning føres tilbage under vandet.

Læs mere her: Høj og lav rygsvømning

Betragtningerne i det følgende kan bruges uanset, hvilken rygsvømning man foretrækker.

Rygsvømning giver ro og overblik

Både i bassin, sø eller hav kan en svømmer have brug for et pusterum, og det er ikke sikkert, at du ønsker at stå helt stille for at få vejret. Her er rygsvømning uovertruffen, fordi det giver dig mulighed for på en rolig måde at få samlet kræfter og få skabt overblik over bassinet uden at stoppe helt op.

Svømmer du i åbent vand, kan du sagtens få brug for at skulle samle kræfter og orientere dig. Her gælder det ligesom i et bassin, at rygsvømning giver tid og ro til at få vejret og spejde efter pejlemærker på land.

1. Lad armene føre helt op over hovedet

Udgangsstillingen i rygsvømning er udstrakt med armene oppe over hovedet.

Alligevel vælger mange at lade armtaget tage udgangspunkt i en korsliggende udgangsposition, hvor armtaget begynder, når armene er vinkelret på overkroppen. Det fungerer fint, men skaber unødig vandmodstand.

Ved at være omhyggelig med at strække armene op over hovedet hver gang, sikrer du dig, at du ved hvert armtag kan trække langt og effektivt gennem vandet.

2. Lig udstrakt, når du glider

Vandstillingen bliver generelt bedre, hvis du er omhyggelig med at ligge helt udstrakt i glidefasen.

3. Løft ikke knæene op over vandet

Bensparket i rygsvømning er traditionelt set et bryst-benspark blot foretaget rygliggende.

Her skal du passe på ikke at løfte knæene op af vandet, da det skaber vandmodstand og et dårligt leje. Du skal i stedet forsøge at lade fødder og underben styre bevægelsen.

At svømme bryst-benspark på ryggen har den afledte fordel, at det også opøver et mere korrekt almindeligt bryst-benspark, da en hyppig fejl, som at trække knæene op under maven, slet ikke kan lade sig gøre, når man ligger på ryggen.