Brystsvømning: 3 gode råd

Det kræver kræfter at komme effektivt fremad i brystsvømning. Her får du 3 elementer, der mindsker vandmodstand og øger fremdrift i din brystsvømning.

Kig ned, når hovedet er under vand. Så mindsker du modstanden og opnår den rette bevægelse i brystsvømning. Foto: iStockphoto

Øg fremdriften i brystsvømning

Brystsvømning er en utrolig hård stilart, hvis den svømmes korrekt. Det skyldes primært, at kroppens lemmer skaber meget stor vandmodstand i svømmetagene.

Derfor er det vigtigt at have fokus på at mindske vandmodstanden i brystsvømning. Her er tre gode tips til få mere glid i din fremdrift:

1. Lad blikket følge svømmerytmen

Det lyder nemmere, end det er:

  • Kig ned, når hovedet er under vandet.
  • Kig op, når vejret skal trækkes.

Sådan undgår du at ligge som en stor bred mur, der skal presses gennem vandet. Den bevægelse der på den måde startes i nakken, fortsættes ned gennem kroppen, og giver svømmeren en svagt bølgende bevægelse. Det er med til at mindske vandmodstanden.

2. Lad armtaget gribe ned i vandet

Det er meget nemt at svømme brystsvømning uden egentlig at gribe fat i vandet, mens armtaget glider i vandrette cirkelbevægelser foran kroppen.

Prøv i stedet – når armene er strakte foran kroppen - at gribe ned i vandet, mens hånd og underarm føres sammen foran brystet.

På den måde får du fat i meget mere vand og kan skabe meget mere effektiv fremdrift.

3. Tillad dig selv at glide mere

Som nævnt er den store udfordring i brystsvømning at overkomme vandmodstanden som uundgåeligt skabes hver gang, du tager et armtag eller et benspark.

En simpel, men effektiv måde er at øve dig i at glide mere. Sagt på en anden måde er det vigtigt at udnytte den fremdrift, du får gennem en mere rytmisk svømning og et mere effektivt armtag, som beskrevet ovenfor. Det gøres bedst ved at sørge for at have en længere glidefase.

Når armene er strakt foran kroppen og bensparket er afsluttet, så tæl langsomt til tre før næste armtag/benspark cyklus påbegyndes. Derved undgår du at bremse dig selv inde, du har udnyttet fremdriften fra den tidligere cyklus.

Korrekt teknik giver dig flere kræfter

Det er ikke sikkert, at du svømmer hurtigere med et længere glid, men du bruger færre kræfter uden at svømme langsommere. Og så kan du fx bruge kræfterne på kraftigere armtag og benspark i stedet.