Historie: Butterfly - brystsvømnings brede afkom

Butterfly har udviklet sig fra brystsvømning, bl.a. med inspiration fra delfiner.

Danske svømmer Kaj Petersen i bogen ’Svømmeteknik’ af Edvard Torpp Larson fra 1944. Her beskrives butterfly som en alternativ måde at svømme brystsvømning på. De to stilarter var nemlig endnu ikke delt i to selvstændige discipliner.

OL-deltagere viste vej mod butterfly

Ved OL i 1952 i Helsinki var verden vidne til fødslen af en ny svømme-stilart: Butterfly.

Udviklingen havde ulmet i næsten 20 år. Under brystsvømningskonkurrencerne blev det klart, at noget var ved at ske: Samtlige deltagere i semifinalerne førte armene frem over vandet.

Reglerne blev ændret i 1953, og ved OL i Melbourne 4 år senere kunne deltagerne tilmelde sig både brystsvømning og butterfly. I 1956 var butterfly officielt en selvstændig stilart.

Blandede brystsvømning og butterfly

Den stilart, der hidtil var blevet svømmet, var i virkeligheden en mellemting mellem brystsvømning og det, vi i dag kender som butterfly. Man svømmede brystsvømnings-benspark med armfremføring over vandet.

Tysker var først

Det var en svag formulering af brystsvømningsreglerne, der i første omgang førte til opfindelsen af butterfly.

Første gang dette smuthul blev udnyttet var i 1926 af tyskeren Eric Rademacher. Hans ”brystsvømning” skabte store protester, men førte aldrig til en diskvalifikation.

Metoden begyndte først rigtigt at vinde indpas i 1930’erne, indtil det i begyndelsen af 1950’erne stod klart, at man måtte gøre noget for at redde den klassiske brystsvømning.

Efterlignede delfinen

Butterfly bensparket menes at have sin oprindelse i 1930’erne. Her havde en svømmer fra Iowas universitet eksperimenteret med at efterligne delfinens bevægelser. Først på siden og efterfølgende på maven.

Han fandt ud af, at han ved at kombinere delfin-bensparket og brystsvømnings-armtaget med fremføring over vandet kunne svømme meget hurtigere end sine konkurrenter i bassinet.

Butterfly-benspark erklæret ulovligt

Imidlertid blev bensparket erklæret ulovligt, da bevægelsen skete vertikalt og ikke horisontalt.

Først med regelændringerne i 1953 blev det tilladt at anvende delfin-bensparket sammen med fremføring af armene over vandet. Den nye selvstændige stilart butterfly var flyvefærdig.