Effektiv svømmetræning 1: Boost din udholdenhed

Du forbedrer din ydeevne ved aerob træning. Start med at presse kroppen realistisk ud fra din nuværende form. Og flyt så grænsen langsomt.

Aerob træning er træning med ilt. Når du træner udholdenhed, svømmer du lange, anstrengende forløb - men i et passende tempo med passende pauser. Foto: Shutterstock

Byg din grundform rigtig op

Når du skal opbygge en grundform i svømning, er det vigtigt at starte ud med at presse kroppen realistisk i forhold til dit aktuelle konditionsniveau. Der flytter du langsomt grænsen.

Modsat tærskeltræning skal du under udholdenhedstræning ikke udfordre din grænse hele tiden, men i stedet arbejde lige under - for så langsomt at forbedre kondition og udholdenhed.

Du kan holde til mere end, du tror

Fordelen ved udholdenhedstræning er, at alle har en grænse – der kan flyttes. Og alle – selv personer i relativt dårlig form - kan holde til at træne i længere tid, når blot arbejdet foregår med den rigtige intensitet. Det rigtige niveau vil sige et eller to trin under den egentlige grænse for kroppens formåen.

Begyndere og letøvede

For begyndere og letøvede personer vil svømning være udholdenhedstræning i sig selv. Du bruger masser af energi på bare at holde dig flydende, og de resterende kræfter bruger du på at komme fremad. I takt med at du bliver bedre til at holde dig oppe, vil de overskydende kræfter kunne bruges på at komme hurtigere fremad i stedet. Sådan vil enhver svømmer opleve en relativ konditionsfremgang – også selv om du måske ikke synes, at du svømmer meget hurtigere.

Træn din balance i crawl og ryg-crawl
Træn din vandføling
Mindsk modstand og øg fremdrift

Definitionen på aerob træning

Man skelner mellem to former for træning; aerob træning og anaerob træning

Aerob træning betyder træning med ilt og bliver også kaldt for udholdenhedstræning. I praksis betyder det, at musklerne bruger den ilt, du indånder som brændstof til at udføre det arbejde, du sætter musklerne til.

Hvis du træner aerobt – altså med ilt nok - kan du svømme i længere tid uden at blive udmattet. Det er fordi, kroppen omsætter den ilt, den skal bruge, og affaldsstoffet (CO2) løbende bliver udskilt af kroppen gennem vejrtrækningen.

Hvis du svømmer for stærkt og bruger flere kræfter, end du reelt har, vil ilten ikke kunne føres ud til dine muskler hurtigt nok. Kroppen må derfor begynde at forbrænde af de energireserver, du har lagret i musklerne. Affaldsstofferne fra den forbrænding ophobes som affaldsstoffer i musklerne. Du bliver forpustet, for du har ikke ilt nok, og du bliver tung i kroppen på grund af affaldsophobningen i musklerne.

Udholdenhedstræning skal derfor bestå af længere forløb, hvor du arbejder i et anstrengende, men passende tempo - med en passende pause med jævne intervaller.

Træningsprogram: Styrk din udholdenhed i svømning

Fordele ved udholdenhedstræning

Man bruger aerob træning til at forbedre den generelle kondition og den generelle udholdenhed. Det vil sige, at aerob træning primært sørger for, at den enkelte bliver i stand til at svømme længere og længere – både hvad angår tid og meter.

Faktisk træner du kroppens evne til at transportere ilten hurtigere og mere effektivt rundt i kroppen. Ved vedvarende at træne aerobt på en effektiv måde, forbedrer du din krops ydeevne.