Motion styrker kroppens kemi
Når du træner, producerer musklerne hormoner, som sætter fut i en række kemiske processer i kroppen. De løfter dit humør, stabiliserer appetitten og forebygger en række sygdomme
Motion aktiverer gener
Når du træner regelmæssigt, får du mere overskud, bliver i bedre humør og får fornemmelsen af, at kroppen fungerer som den skal.
Ca. 1.000 af vores 30.000 gener aktiveres ved motion, så det er ikke så underligt, at du hurtigt kan føle en forskel. Disse kemiske processer er baggrunden for, at motion er sundt.
Muskler producerer hormoner
Muskler bliver ikke bare stærkere, når man træner. De begynder også at producere hormoner:
”Muskler er meget aktive som hormonproducerende kirtler. Hormonerne sætter en lang række andre reaktioner i gang i kroppen,” fortæller Bente Klarlund Pedersen, professor og leder af Center for Inflammation og Metabolisme på Rigshospitalet. Her forsker man i, hvad der sker i musklerne og kroppen under fysisk aktivitet.
Nogle kemiske reaktioner er afhængige af, at man er fysisk aktiv. Uden træning sættes de ikke i gang. Det gælder f.eks. signalstoffet IL-6, som Bente Klarlund Pedersen står bag opdagelsen af. Signalstoffet betyder, at et bestemt protein sprøjtes ud i blodbanerne, når man rører sig.
Trænede muskler virker bedre end utrænede
Når musklerne trænes, bliver kroppen bedre til at leve op til det, vi kræver af den:
- Musklerne bliver bedre til at udnytte ilt, fordi de får flere små blodkar.
- Energistationerne i musklerne (mitokondrierne) udvikles, så hver celle bliver bedre til at forbrænde fedt, optage ilt og lagre sukkerstoffer.
- Musklernes evne til at udnytte fedtet forbedres, så udholdenheden stiger. En utrænet muskel har svært ved at bruge fedt.
- En trænet muskel kan indeholde dobbelt så meget sukkerstof som en utrænet, og den bruger sukkeret langsommere. Derfor forbedres insulinfølsomheden, så risikoen for type 2-diabetes nedsættes.
Alt dette gælder uanset om du træner med høj eller lav puls.
Hele kroppens kemi påvirkes
Træning sætter gang i en lang række processer i din krop, bl.a.:
- Blodtrykket falder.
- Iltoptagelsen stiger.
- Hjertemusklen bliver større og stærkere, så den kan sende mere blod ud i kroppen.
- Det gode kolesterol, HDL, stiger.
- De små blodpladers evne til at klumpe sig sammen bliver mindre. Det giver færre blodpropper.
- De dårlige fedtstoffer i blodet, triglyceriderne, mindskes, så risikoen for en blodprop reduceres. En løbetur halverer indholdet af triglycerider i blodet, og først 48 timer efter er det oppe igen.
- Hippocampus i hjernen vokser, hvilket bl.a. påvirker hukommelse og indlæring.
- Appetitreguleringen kommer til at fungere bedre.
- En række hormoner påvirkes og stabiliseres, bl.a. væksthormon, kønshormon og nogle af de hormoner, som påvirker vores humør og vores stressniveau. Du får altså mere overskud.