Træn dig væk fra stress
Meget af den stress, du oplever på arbejdspladsen, kan du træne dig væk fra. Men det skal helst ske samme dag.
Jeg har travlt, så jeg skal motionere i dag.
Ifølge idræts- og erhvervspsykolog Kim K. Jensen bør vi prioritere træning på de dage, hvor vi har travlt, i stedet for at springe over.
Jo mere stress man oplever på arbejde, jo mere nødvendigt er det nemlig at få motion.
”Meget af den stress, du oplever på arbejdspladsen, kan du træne dig fra. Men det skal helst være inden for samme døgn. Det nytter ikke at vente til ugen efter,” siger Kim K. Jensen, som i mange år har arbejdet med stressmanagement.
Lidt sved på panden er nok
”Stressniveauet er gennem de sidste tyve år steget voldsomt. Hvor det tidligere var 5-10 %, der følte sig stressede, er vi nu oppe på 40-60 %,” siger hjertelæge Peter Schnohr og tilføjer, at yngre kvinde er de mest stressede.
Peter Schnohr har bl.a. stået for Østerbro-undersøgelsen, hvor ca. 20.000 københavneres helbred er blevet fulgt siden 1976. Den viser, at fysisk aktive føler sig mindre stressede, lever længere og er mere tilfredse med livet.
Den mest markante forskel på stressniveauet viste sig hos dem, der motionerer mindre end to timer ugentlig, og dem, der motionerer to til fire timer om ugen.
Læs også: Hvornår er det bedst at træne?
”Man skal op fra lænestolen og motionere ½ time om dagen eller 4 timer om ugen. Men det kræver en smule forpustethed,« siger Peter Schnohr.
Træningen kan være 30 minutters løb eller rask gang, men det kan også være en anden form for aerob træning, eksempelvis cykling. Østerbro-undersøgelsen har vist, at løbere er mindre stresset end andre.
Den rigtige dosis motion
Det er vigtigt, at motionen doseres rigtigt. Det må ikke være for nemt, men heller ikke for hårdt. Ifølge Kim K. Jensen er det meget individuelt, hvad der virker bedst, og hvis man er stresset på privat- eller arbejdsfronten, bør man nedsætte træningsmængden.
Samtidig understreger han, at restitutionsfasen er enormt vigtig.
I fagsprog er motion fysisk stress for kroppen. Når vi træner, brydes muskelvævet ned, og kroppen modsvarer det med at bygge musklerne op igen til at kunne modstå et tilsvarende stressniveau på et senere tidspunkt. Dermed styrkes musklerne.
Ifølge Kim K. Jensen må man da heller ikke undgå stress:
”Vi ville blive fysisk og psykisk svagere, hvis vi ikke motionerede, og hvis vi aldrig blev udsat for mentale problemer. Men det skal være positiv stress.”