Kredsløbskondition og stofskiftekondition

Vi har to former for kondition, kredsløbs-kondition og stofskifte-kondition. Det sundeste er at træne dem begge.

Når du går, forebygger du bl.a. åreforkalkning, hjertekarsygdomme og diabetes 2 Foto: Colourbox

Vi har to slags kondition, kredsløbskondition og stofskiftekondition.

Kredsløbskondition

  • forbedres, når du træner jævnligt med høj puls, f.eks. ved løb eller cykling.

Stofskiftekondition

  • forbedres både ved træning med høj og med lav puls. Men hvis pulsen ikke kommer i vejret, skal der temmelig meget bevægelse til: Gåture, cykelture, plæneklipning, rengøring osv.

Forebygger sygdom

Både hård kredsløbstræning og mere rolig hverdagsaktivitet som traveture sætter gang i en lang række processer i kroppen, der modvirker livsstilssygdomme som blodpropper, type 2-diabetes og fedme.

”Du kan godt forbedre dit stofskifte, uden at kredsløbskonditionen stiger særlig meget,” forklarer Bente Klarlund Petersen, professor og leder af Center for Inflammation og Metabolisme på Rigshospitalet.

”Stofskiftekonditionen indebærer, at musklernes energistationer, mitokondrier, er mere aktive og danner flere enzymer. Det har en positiv effekt på blodtryk, kolesterol og insulinfølsomhed, så man forebygger bl.a. åreforkalkning, hjertekarsygdomme og diabetes 2,” fortæller hun.

Sundest at træne både kredsløb og stofskifte

”Hvis man vil have størst mulige sundhedseffekt ud af den fysiske aktivitet, skal man dog satse på begge måder at røre sig på. Man skal altså både bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen og sørge for, at pulsen kommer op, helst flere gange om ugen,” påpeger hun.