Lev længere: Dyrk motion

5-7 års ekstra levelængde og flere år uden sygdom. Det er gevinsten, hvis du motionerer i fire timer om ugen og sørger for at få pulsen op

Gå til, så du får pulsen lidt op. Så får du gavn af gåturen. Foto: Nils Rosenvold (arkiv)

Hver gang du motionerer 1 time, vinder du 15 timers ekstra levelængde.

Regnestykket er hjertelæge og dr. med. Peter Schnohrs, manden bag Østerbro-undersøgelsen, der har fulgt næsten 20.000 beboere på Østerbro og Nørrebro fra 1976 og frem. Han har for nylig skrevet doktordisputats om motions indflydelse på levelængden.

”5 års ekstra liv for mænd og 4,3 år for kvinder. Det er forskellen på, om du motionerer under to timer om ugen eller over fire timer om ugen,” siger han.

Aldrig for sent at begynde

Ældre mennesker kan også forlænge livet med motion. Mænd på 65-79 år, som begynder at dyrke regelmæssig motion, lever 4,4 år længere – for kvinder er tallet 3,4 år.

Også hjertepatienter kan øge livslængden med motion, på trods af at de har øget risiko for rytmeforstyrrelser under selve træningen. Denne risiko mindskes, efterhånden som man kommer i træning.

Pulsen skal op, så gå kvikt til

Hvilken intensitet og varighed af træningen, der skal til, før du får gevinst på livslængden, er ikke fastlagt med sikkerhed. Men noget tyder på, at pulsen skal i vejret. Peter Schnohr har undersøgt gåture:

”Det giver betydeligt bedre resultat at gå hurtigt i kortere tid end at gå roligt i længere tid. Lange slentreture har næsten ingen effekt på levelængden, men de er gode for musklernes stofskiftekondition. Vil du forlænge livet, så gå rask til i en halv time eller i to gange 15 minutter hver dag. Ikke under 15 minutter ad gangen. Du skal blive let forpustet. Gør du det, tjener du over 5 års ekstra levelængde,” siger han og tilføjer:
”Løbere og andre, der arbejder med høj puls, opnår samme effekt uden at bruge fire timer om ugen på det.”