Undgå nedture: Er det mål eller selvmål?

Du sætter hele tiden mål her i livet – få hjælp til at undgå, det bliver til selvmål.

Det gælder om at få sine mål til at ramme plet - og turde justere dem Foto: Colourbox

vorespuls.dk sætter sammen med coach Henrik Mikkelsen i begyndelsen af 2014 fokus på motivation og forandring – og giver dig brugbare redskaber til at nå dine mål og dit eventuelle nytårsforsæt.

Denne tredje artikel i rækken handler om at finde det rigtige mål:

At score et mål, at komme i mål. Taljemål, personlige mål.

Mål indgår i utallige sammenhænge i relation til det at nå, opnå eller opfylde noget specifikt.

At sætte sig mål er godt. Særligt hvis man, set gennem mine briller, lægger vægt på, at mål og målsætning udvikles dynamisk i rammen af: Noget du bevæger dig hen imod eller noget du sigter efter.

NOK

Alt efter i hvilke retninger du orienterer dig, oplever og erfarer du noget, der influerer på de ideer og ønsker, der former dine mål. Er det for eksempel Alt for Damerne eller din læge, der peger ud, hvad det er vigtigt at forandre?

Uanset, skal du realistisk og ærligt forholde dig til, om det, du begiver dig ud i, er Nødvendigt. Opnåeligt og Konkret (NOK). Og hvor højt dit mål sidder i forhold til din rækkevidde.

Kan du nå det, hvis du strækker dig? Hvis ikke, er det i og for sig rigtig godt. Så er du fremme ved essensen af det, der skal sandsynliggøre, at du når dine mål: Evnen til at justere dine mål til de virkeligheder, der omgiver dig!

Læs første artikel om motivation af Henrik Mikkelsen: Lær at bryde hverdagens mønstre

Selv de bedste kikser

Selvom håndboldherrerne havde et klart mål om EM-guld, så glippede det. Hvad kom i vejen? Frankrig, ja! En for let turnering? Nøglespillere under niveau?

Det er vigtigt, når vi spejler os i ekvilibristiske professionelle, at minde os selv om, at selv de misser målsætninger, selvom de dagligt træner præcist det.

Der er de samme mekanismer i spil hos dem som hos dig. Men præmisserne og rammerne er vidt forskellige.

Folk omkring dig har betydning

For eksempel har den nykårede verdensmester i bueskydning, Maja Jager, én personlig træner, to landstrænere, to ledere, én fysisk træner, én psykolog og én fysioterapeut til rådighed.

Det betyder, at den påståede sandhed om at ”det kommer inde fra dig - og det er dig og kun DIG, der har ansvaret”, er en sandhed med modifikationer.

Andre, endda specialuddannede fagpersoner, bidrager til, at Maja optimeres til at genvinde guld. Hun har en stab omkring sig, men alligevel er det ikke sikkert, det lykkes.

Få konkret motivationsøvelse på mail hver fredag i 8 uger - læs mere: Gratis træningsprogram: Træn din motivation

Juster dine mål

I perspektiv til dette består min primære stab af min hustru, vores tre børn og to katte. Der er god opbakning, omsorg og kærlighed. Men også en række krav og behov, der umiddelbart ligger udenfor mine. I den ramme var det mit mål at løbe en tur en søndag morgen kl. 08.00.

Men vores mindste søn var vågen fra 23.42 til 02.11 med feber og det, der hører med. Det var min tur. ØV, tænkte jeg. Men med missende øjne gjorde jeg brug af mine mange års øvelse i at tænke: Hvad er vigtigst lige nu? Ham eller min ærgrelse? Ham!

Derfor: Justering. Nyt mål: Restitution. Verden omkring mig havde rørt på sig. Den virkelighed, der udgjorde netop de timer mellem lørdag og søndag udviklede sig og påvirkede mig udefra.

Læs anden artikel i rækken om motivation af Henrik Mikkelsen: Lær at kende forskel på øv og øv

Jeg nægtede at lade mig tvinge af tankerne om, at det er sgu for svagt ikke at komme af sted. Jeg valgte at justere ud fra præmissen: Tabt søvn kan jeg ikke indhente i løb. Det vil være et selvmål! Hvorimod jeg har oceaner af løbeture foran mig!

Tænk dig om

Så i forhold til at tænke, formulere og opnå dine mål, skal du overveje følgende:

Hvad er grundrammen for den dagligdag? Hvilke virkeligheder udfordrer denne ramme? Har du en stab til rådighed - eller nærmere en stab at tage hensyn til? Hvordan skaber du herfra et eller flere mål, som du rent faktisk kan række ud og nå?

ON

For konkret at bidrage til at give dine valg retning og måske gøre det hele lidt mere operationelt, vil jeg her til slut introducere og anbefale et buzz-word for arbejdet med målsætning.

Med inspiration fra SMART-mål (se faktaboks) metoden, har jeg formuleret en mindre kompleks og lettere arbejdshypotese.

Jeg kalder den kort og godt for ON. Opnåeligt Nødvendigt.

Læs også fjerde og sidste artikel i rækken om motivation: Det BEDSTE råd: Find en rejsefælle

Er det, du går og ønsker for dig selv i første omgang Nødvendigt? Taler vi for eksempel om en sundhedsrisiko, hvis du ikke gør mere? Eller en forøget skadesrisiko, hvis du kun har øje for målet? Hvis dit projekt ikke er Nødvendigt, er du så heldig, at du er mere frit stillet til at vælge det fokus, du synes bedst om.

Det der giver dig mest lyst til at komme i gang. Men uanset nødvendighed eller ej er det 100 procent afgørende, at det mål, du opstiller er reelt Opnåeligt.