Gravid? Motion holder dig i form

Du kan fint fortsætte med løb, cykling, kajak, svømning eller anden træning, selv om du er gravid.

De fleste kan dyrke motion helt frem til terminen, men træningen skal tilpasses. Foto: Colourbox

Har du overvejet at droppe træningen, mens du er gravid – så lad være!

Der er masser af videnskabelige beviser for den gavnlige effekt af træning både på forløbet af din graviditet, din fødsel og efterforløbet.

Hvis du dyrker motion under graviditeten:

  • vil du bedre kunne klare den fysiske belastning ved at være gravid,
  • vil du være bedre tilpas under hele graviditeten,
  • har du klart mindre risiko for, at din fødsel går langsomt, at den ender med kejsersnit eller at du får brug for epidural-blokade eller anden smertestillende behandling under fødslen,
  • vil du hurtigere komme dig efter graviditeten, og
  • vil du nemmere kunne nå din normale vægt.

Træningen skal selvfølgelig tilpasses din graviditet. Men generelt kan du sagtens træne selv ret intensive træningspas langt hen i graviditeten.

Konditionstræning 2-3 gange ugentlig

Der er visse begrænsninger i forhold til hvilke typer træning, du kan klare, når maven begynder at trykke og presser nedad på bækkenbunden.

Generelt bør du fortsætte en eller anden form for konditionstræning mindst 2-3 gange pr. uge helt frem til terminen.

Træning i de tre trimestre

I starten kan du formentlig klare tæt på normal træning. Måske må du justere lidt på grund af den træthed, som mange føler.

Fra ca. uge 10-12 begynder den "gyldne tid", hvor man ikke er særlig generet af mavens tyngde, kvalme eller træthed, og så kan du rolig give den gas.

I det sidste trimester fra ca. uge 25 er mavens størrelse og tyngde efterhånden en begrænsende faktor. Du bliver nødt til at justere relativt meget på træningstyper og mængde, men de fleste kan fortsætte træningen.

Faretegn

Som gravid er der nogle ganske få tilstande, du skal være opmærksom på, og hvor du skal være forsigtig med motionen.

Bækken-smerter
Oftest svinder bækkensmerter i løbet af graviditeten, men hvis du har meget udtalte smerter fra bækkenet ("bækkenløsning"), bør du holde dig til let træning og gerne ikke-vægtbærende træning som f.eks. cykling eller svømning.

Hæmmet fostervækst
Ved små fostre uden egentlig væksthæmning kan træning formentlig være gavnligt. Men hvis dit barn er decideret hæmmet i væksten, bør du ikke lave egentlig træning under graviditeten.

Plukkeveer
De fleste gravide oplever at have plukkeveer i en eller anden grad. Hvis det er meget udtalt, kan der være ubehag ved løb og styrketræning, men det er ikke farligt.

Hvis du har meget udtalte plukkeveer, kan det skyldes en forkortet livmoderhals, og så skal du formentlig aflaste fuldstændig. Altså: Drop træningen.

Infektioner
Man skal altid være meget forsigtig med at motionere, hvis man er syg. Feber betyder at kroppen skal have fuldkommen ro, men som gravid skal du være ekstra opmærksom på ikke at anstrenge dig med infektion i kroppen. Du skal have været feberfri i mindst 1 døgn, inden du genoptager træningen.

Blodmangel
En del gravide kommer til at have lidt lav blodprocent under graviditeten. Det skyldes forskellige fysiologiske tilpasninger og er sjældent tegn på sygdom. Kun ved meget lave hæmoglobin-værdier på under 6 skal man nedjustere til let træning.

Kraftigt udflåd eller blødning
Har du kraftigt udflåd eller blødning, skal du altid søge læge. Under alle omstændigheder bør du ikke motionere, før du er blevet undersøgt.