Derfor er yoga godt for løbere

Yoga kan forbedre din præstationsevne som løber og mindske risikoen for skader

Stående yogaøvelser giver styrke og balance i benene - instruktør Mette Ernst ses i forgrunden Foto: Bo Nymann

Hvis du tror, at yoga kun er for alternative eksistenser med hang til røgelse og panfløjte, kan du godt tro om igen.

Motionsformen er et fremragende supplement til din løbetræning, og du kan lave øvelserne hjemme eller på en yogaklasse.

Mette Ernst var yogainstruktør til DGI Midt- og Vestsjælland og vorespuls.dk’s event ”Løb og yoga”, der måtte rykkes til et større lokale på grund af overvældende tilmelding.

Hun peger her på fem gode grunde til, at yoga mindsker risikoen for skader og optimerer dit løb.

1. Forbedret vejrtrækning

”Når du dyrker yoga, lærer du at trække vejret optimalt. Du øver forskellige vejrtrækningsteknikker, som hver i sær hjælper på fokus, koncentration og optimering af iltoptagning i kroppen. Det betyder, at musklerne arbejder bedre og giver et større mentalt overskud,” siger yogainstruktør Mette Ernst.

2. Større styrke

”Yoga giver dig større styrke i muskler og øger knoglemassen. På den måde arbejder du med en bedre udholdenhed og generel styrke i både kroppen og mentalt. Målrettet løbere er det gavnligt at lave en del stående øvelser, der også er med til skabe en god jordforbindelse,” siger Mette Ernst.

Læs også: Guide: 10 trin til en god løbestil

3. Bedre balance

”For løbere er specielt stående balanceøvelser gode. De styrker balancen fysisk og mentalt. Samtidig mindsker du skader omkring fødder, vrist og ankler. Du finder dit balancepunkt, og det vil give dig en bedre holdning og fokus på din løbestil,” siger Mette Ernst.

4. Øget Kropsbevidsthed

”Hvad er for lidt, og hvad er for meget? Du har brug for at kende din krop for at kunne sætte den rette grænse og de rigtige mål. Yoga hjælper dig til at øge kropsbevidstheden, så du kender dine egne grænser og dermed også finder den rette disciplin, der kan føre dig til dit ønskede mål,” siger Mette Ernst.

5. Større smidighed

”Måske er du vant til at strække ud som løber, men i yoga arbejder du med kroppen på en helt anden måde. Specielt i Yin-yoga, hvor du befinder dig i yogastillingerne i længere tid, smidiggør du muskler, bindevæv, led og nerver. Her kan løbere med fordel have fokus på benstræk og smidighed omkring hofter,” siger Mette Ernst.

Læs reportage fra event om løb og yoga: Løb og yoga: Masser af grin og inspiration

Lyst til yoga?

Er du blevet inspireret til at prøve yoga? Første skridt for dig er at opsøge et hold eller en yogaevent. Her vil du blive introduceret til de forskellige yogaøvelser, som du derefter kan tage med hjem til den daglige træning.

Dyrker du yoga i forvejen, vil der være en god ide at spørge din instruktør, om noget af indholdet kan målrettes dig som løber. Et sådan forslag vil langt de fleste tage imod med kyshånd.

Bliv motiveret til at dyrke mere motion - modtag vorespuls.dk's nyhedsbrev: Tilmeld dig vorespuls.dk's nyhedsbrev