Træningsstop mærkes straks i kroppen

Blot 14 dages inaktivitet kan mærkes: Stofskiftekonditionen falder, musklerne svinder og fedtdepoterne vokser.

Dovenskab straffes. At stoppe med træning giver hurtigt negative følgevirkninger. Foto: Colourbox

Der er kontant afregning, hvis du har en periode, hvor du ikke rører dig.

Efter bare 14 dages inaktivitet er der sket et stort fald i din stofskiftekondition.

Musklerne svinder ind, og du tager på i fedt. Det samlede resultat er som regel et vægttab, men det er altså musklerne, der omdannes til fedt. Det nye fedt sætter sig bl.a. om de indre organer.

Større risiko for sygdomme

Når musklerne bliver mere passive, stiger risikoen for sygdomme. Musklerne bliver dårligere til at optage sukker og forbrænde fedt, og så stiger risikoen for type 2-diabetes.

Når fedtindholdet i blodet er for højt, stiger risikoen for åreforkalkning og hjertesygdomme.

Du kan godt holde formen

Bente Klarlund Pedersen, overlæge, professor og leder af Center for Inflammation og Metabolisme, hvor man forsker i sammenhængen mellem fysisk aktivitet og sundhed, forklarer:

”Kredsløbskonditionen falder i et langsommere tempo end stofskiftekonditionen, hvis du har en periode, hvor du ikke er aktiv. Du mærker ikke nødvendigvis en markant forringelse af din form, fordi du holder op med at løbe eller cykle.”

”Det afgørende er, hvor meget du bevæger dig i hverdagen. Hvis du sørger for at gå mange skridt, tage trappen i stedet for elevatoren, cykle på job i stedet for at tage bilen mv., kan du holde din gode form i ganske lang tid.”

”Hvis du er inaktiv på grund af en skade, kan du altså holde formen ved lige ved at få meget hverdagsmotion – og lave noget alternativ træning, hvor du får pulsen op et par gange om ugen,” råder hun.

Forsøg viser rystende fald

Bente Klarlund Pedersen bygger bl.a. på et forsøg med ti unge mænd:

”Efter kun 14 dages inaktivitet var der et rystende fald i deres stofskiftekondition og deres evne til at optage sukker og forbrænde fedt. Men deres kredsløbskonditionen var kun faldet lidt,” fortæller hun.

I 2009 udførte Bente Klarlund Pedersens laboratorium et forsøg med TV2-studievært Cecilie Beck. Hun er normalt meget aktiv; Løber flere gange om ugen og går ca. 15.000 skridt dagligt. Nu skulle hun dovne den og kun gå 1500 skridt dagligt.

Efter 14 dage havde hun tabt 2,4 kg muskelmasse og taget 500 g fedt på. I alt havde hun altså tabt sig. Men det nye fedt sad om de indre organer.

Hendes kondital var faldet fra 41 til 39.