Kend din stofskifte-type

Vores evne til at forbrænde kulhydrat, fedtstof og protein kan være meget forskellig. Det kan have stor betydning for bl.a. vægtregulering og præstationsevne.

Nogle bliver mætte af en salat, andre skal have kød og fedtstoffer. Foto: Colourbox

Nogle får det skidt af fed mad. Andre mæsker sig og har det glimrende.

Nogle skal have et solidt måltid om morgenen. Andre kan nøjes med en tør skive toastbrød.

Det ser ud til, at vi forbrænder maden forskelligt, altså det kulhydrat, fedtstof og protein, som maden består af.

Tre stofskiftetyper

Vores stofskifte er faktisk så forskelligt fra person til person, at de amerikanske kostvejledere William Wolcott og Fahey Trish har inddelt os i tre stofskiftetyper:

  • Den miksede stofskiftetype
  • Kulhydrat-typen, og
  • Protein-fedtstof-typen.

Denne opdeling er ikke nogen facitliste, men den kan på en enkel måde hjælpe os til at forstå, hvilken sammensætning af maden vi har det bedst med.

Stofskiftetype har stor betydning

At kende sin stofskiftetype kan være guld værd, for den har betydning for blandt andet vægtreguleringen og præstationsevnen.

Stofskiftetyperne forklarer, hvorfor to helt forskellige typer slankekure, de fedtfattige og de kulhydratfattige, virker godt for nogle og er katastrofer for andre.

Læs også: Sådan sammensætter du en sund morgenmad

Forskellig forbrænding

Det ser ud til, at vi er født med forskellig evne til at lade ilten sætte gang i forbrændingen inde i cellerne.

Påvirkningen kan nogenlunde sammenlignes med, hvor meget træk der er i en brændeovn. Jo mere træk, dvs. jo mere ilt, jo hurtigere sker forbrændingen.

Hormonsystemet og nervesystemet er også involveret i de forskellige stofskiftetyper. For eksempel kan man se, at hvis en gruppe personer indtager kulhydrater, så varierer deres insulinproduktion efter stofskiftetype.

Læs også: Er en glutenfri diæt noget for dig?

Det er også forskelligt, hvordan de tre typer danner adrenalin, når de har drukket koffeinholdige drikke.

1. Den miksede stofskiftetype

Omkring halvdelen af befolkningen tilhører den miksede type. De har en god evne til at regulere forbrændingen af både kulhydrater, fedtstof og protein.

Kosten kan sammensættes med den almindelige energifordeling, og det er nemt at tilpasse sig andre energifordelinger.

Hvis denne stofskiftetype ønsker at tabe sig, kan det anbefales, at man indtager færre kalorier uden at der nødvendigvis laves om på energifordelingen. Måske skal kvaliteten af kosten også være bedre.

2. Kulhydrat-typen

Ca. en fjerdedel af befolkningen tilhører denne stofskiftetype. De har generelt en langsommere og mere stabil forbrænding af kulhydrater. Mange har nemt ved at springe et måltid over, og de ”kører længere på literen”.

Til gengæld har de vanskeligere ved at forbrænde fedtstof og protein. De kan godt have en naturlig aversion mod kød, især de tungere typer som svine- og oksekød, og de kan også have svært ved at fordøje mælk.

Kosten bør indeholde mange grove kulhydrater og en relativt lille mængde fedt og protein.

Hvis denne type ønsker at tabe sig, gælder det især om at begrænse de mættede fedtstoffer og undgå stærkt opvarmede planteolier. Måske skal kvaliteten af kosten også være bedre.

3. Protein-fedtstof-typen

Omkring en fjerdedel af befolkningen tilhører denne stofskiftetype.

De har generelt en hurtigere forbrænding af kulhydrater. Det giver en større risiko for problemer med lavt blodsukker, for eksempel utidig sult, træthed og trang til stimulanser. Der er også fare for, at en del kulhydrater omdannes til fedtdepoter, typisk som en usund ”æbleform”.

Til gengæld har denne stofskiftetype en meget bedre evne til at omsætte fedtstof og protein. Kosten bør derfor indeholde færre kulhydrater og en relativ stor mængde fedtstof (af god kvalitet) og protein.

Hvis denne stofskiftetype ønsker at tabe sig, gælder det især om at udelukke eller begrænse indtagelsen af de raffinerede kulhydrater som hvidt mel og sukker, og alle former for stivelse bør i det hele taget begrænses.

Mange har glæde af at få flere proteiner til morgen og til frokost for at stabilisere blodsukkeret.

Prøv dig frem

Der er en stor variation inden for de forskellige stofskiftetyper, og det kan ofte være en fordel at prøve sig frem med forskellige energifordelinger og råvarer. I stedet for at fokusere på kvantitet og på at tælle kalorier, handler det mere om at fokusere på kvaliteten og forbrændingen.

Hvis man vil tabe sig, har de fleste gavn af at spise til hovedmåltiderne for at holde gang i forbrændingen og undgå trangen til tomme kalorier. Bevægelse og motion er selvfølgelig også vigtigt.

Alle stofskiftetyper har brug for en alsidig kost med passende mængder frugt og grønt.

Hvis du får den rette energifordeling i kosten, har du et solidt fundament, der giver en optimal udnyttelse af energien, og som gør det nemmere at udnytte vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i kosten.

Få seneste nyt om træning og motion: Tilmeld dig vorespuls.dk's nyhedsbrev