Undgå at gå sukkerkold

Hold dit blodsukker i balance, så du ikke går sukkerkold, når du træner. Det gøres bedst med omtanke i hverdagen - ikke med søde sager

Svimmelhed, hovedpine, kvalme og manglende overblik er nogle af symptomerne på lavt blodsukker. Foto: Colourbox

En Mars-bar og en kæmpe cola. Tankerne kredser måske om sukker under træning, når benene ikke vil længere.

Dit blodsukker falder, når du dyrker motion, men du har normalt ikke brug for ekstra sukker, medmindre du træner længere end to timer.

Mængden af sukker i blodet angives i millimol pr. liter. Blodsukkeret bevæger sig mellem 3 og 7 mmol/l i løbet af døgnet. Det er højest efter måltider og lavest, når man står op om morgenen.

Hormonet insulin, som produceres i bugspytkirtlen, fjerner kulhydraterne fra blodet og opbygger kulhydratlagre af glykogen i muskler og lever.
Du går sukkerkold, når muskelcellernes og leverens depoter er brugt op.

Et stabilt blodsukker

Hvis du går sukkerkold, så kan du nøjes med vand og brød for at få det bedre igen. Undgå de søde sager som cola og chokolade.

Hvis du sørger for at have et stabilt blodsukker før træning, mindsker du risikoen betydeligt for at gå sukkerkold.

"Spis fem til syv måltider om dagen, og spis varieret og fiberrigt, så vil blodsukkeret ligge stabilt," siger diætist Lene Bundgaard og henviser til Fødevarestyrelsens kostråd. Hun arbejder til daglig i Team Danmark, hvor hun vejleder elitesportsfolk. For dem skal der endnu større omtanke til – det er mere simpelt for motionister.

Undgå at træne på tom mave

Det handler om at undgå at træne på tom mave – derfor frarådes det også at træne før morgenmaden.

"Det kan sammenlignes med at glemme at fylde olie på bilen. Den kan stadig køre, men ikke lige så langt på literen. Du bruger kroppens depoter forkert. I sidste ende kan det betyde at det tærer på din muskelmasse for at skaffe den fornødne energi," siger Lene Bundgaard.

Har du spist et større måltid, er det generelt en god idé at vente en til to timer med at trække i træningstøjet.

For motionister er penge spildt på sportsdrikke, energibarer og lignende produkter. Det er bedre med et mellemmåltid, hvor man spiser et stykke brød med pålæg og frugt både før og efter træning.

Forskelligt fra person til person

Det er individuelt, hvor mange kulhydrater og hvor meget fedt man forbrænder.

Et forsøg på Københavns Universitet med 15 utrænede udøvere, som cyklede i timevis, viste, at nogle kunne klare sig i tre timer uden sukker, andre kun to timer. Men ingen af udøverne gik sukkerkold inden for to timer, medmindre de var fastende fra dagen før.

Halvdelen af gruppen fik udelukkende vand. Den anden halvdel fik energidrik undervejs. For dem var det nemmere at tilbagelægge de mange kilometer.

Ifølge idrætsfysiolog Lars Nybo, som står bag forsøget, så behøver man ikke være hellig. Hvis man eksempelvis vil bruge lidt saft i vandflasken for at få sukker undervejs, så kan man sagtens gøre det, for det er ikke skadeligt, fastslår han.

"At motionere har så mange positive effekter, f.eks. på kolesteroltal og fedtforbrænding.”