Tab dig med stavgang

Du bruger 10-20 pct. mere energi ved stavgang, end hvis du går almindeligt. Stavgang er skånsom træning for overvægtige: Her kan du træne ryg, mave, muskler, sener, knogler og kondition med en minimal risiko for skader.

Stavgang løfter forbrændingen med 10-20 pct. i forhold til almindelig gang, alt efter hvor meget, du gør ved det. Foto: Colourbox

”Stavgang er rigtig god træning for overvægtige og motionsuvante, der gerne vil i gang med en mere aktiv livsstil, uden at de risikerer at få skader. Det er skånsom, men effektiv træning,” forklarer Birgitte Raaschou.

Læs også: Sådan går du stavgang

Hun er DGI-instruktør i stavgang og underviser bl.a. instruktører i landets idrætsforeninger, og hun synes, at stavgang trænger til en relancering. For det er ikke kun ældre, der har godt af at træne med stave ude i naturen. Det har alle, uanset alder.

Stavgang løfter forbrændingen med 10-20 pct. i forhold til almindelig gang, alt efter hvor meget, du gør ved det. Stavene betyder, at du tager længere skridt, og at mavemuskler og hele den øverste del af ryggen trænes.

Samtidig undgår man de belastende stød op gennem kroppen, som vi kender fra løb. De kan give skader, særligt hvis man vejer for meget.

Start roligt, og skru op efterhånden

Er du ikke vant til at træne, er det en god ide at starte roligt med stavgang.

Læs også: Løbeskade? Prøv stavgang

”Varm lidt op, og gå så i en halv time, hvor du koncentrerer dig om at få en god teknik. Øv dig i at presse bagud med armene, så du bruger kræfter og får lange skridt,” råder Birgitte Raaschou.

Efterhånden kan du udvide gåturen, så den bliver længere, og du kan gå hurtigere. Desuden kan du inddrage bakker og skråninger, som sætter gang i pulsen. Du kan også løbe gadedrengeløb med stave.

”For mig er stavgang en sportsaktivitet, ikke en søndagstur. Du kan godt gå stavgang sammen med nogle venner, men jo hurtigere, I går, jo mindre snakker I. Hvis I kan tale helt normalt sammen, laver I for lidt,” smiler Birgitte Raaschou.

”Selv om man bliver forpustet, føles belastningen dog ikke så hård, som hvis man blev sat til at lunte eller løbe. I stavgang løfter vi jo ikke kroppen - vi har hele tiden en fod i jorden,” fortsætter hun.

Læs også: Gå uden ondt i ryggen

Vil du gerne i gang med at løbe på et tidspunkt, råder Birgitte Raaschou til ca. et halvt år med stavgang først.

Når man løber, lander man på foden med en vægt på 2-3 gange kropsvægten. Det kan musklerne i kroppen som regel godt klare, men led, ledbånd, sener og knogler har brug for at blive trænet op. Det tager ca. et halvt år, før de er klar til at kunne holde til løb, især hvis du er overvægtig - også selv om du formentlig har tabt nogle kilo på det tidspunkt.

Kost skal også ændres

Det er en god ide at kombinere stavgang med en kostændring, så man spiser mindre og sundere, når man ønsker et vægttab.

Stavgang er muligvis ikke nok i sig selv, blandt andet fordi musklerne bliver mere veltrænede og dermed kommer til at veje mere, og man får en større blodvolumen. Fedt og muskler vil efterhånden fordele sig lidt anderledes på kroppen.

Læs også: 5 vigtige råd: Fanget i tordenvejr på din gå- eller løbetur?

”Ofte hænger tingene sammen: Når man går i gang med at dyrke motion, får man også lyst til at spise sundere. Motion er appetitregulerende,” forklarer Birgitte Raaschou.

Desuden giver stavgang alle de sundhedsfordele, som vi kender fra anden motion: Det sænker blodtrykket, forebygger livsstilssygdomme som diabetes 2, modvirker blodpropper, giver bedre humør, forebygger visse kræftformer, styrker immunforsvaret og meget mere.