5 vigtige råd: Fanget i tordenvejr på din gå- eller løbetur?

Ender du i tordenvejr med lyn på løbe- eller gåtur, så skal du tage dine forholdsregler.

Et råd er blandt andet at undgå hegn, rækværk, vandhaner eller apparater forbundet til el og telefonnettene. Foto: Colourbox

Det sker af og til, at vi rammes af tordenvejr med lyn her i Danmark. Det kan komme pludseligt på din gå- eller løbetur. Derfor er det også vigtigt, du tager dine forholdregler.

John Cappelen, der er seniorklimatolog ved DMI og ekspert i lyn- og tordenvejr, giver dig her fem gode råd, hvis du bliver fanget i tordenvejr.

5 vigtige råd, hvis du bliver fanget i tordenvejr med lyn

1. Undgå træer

Undgå at søge ly under træer - især ikke enkeltstående træer. Søger du ly i et telt, så vær ligeledes opmærksom på, at det ikke står under et træ. 

Du er dog bedre beskyttet i en skov - end et fladt område som en mark. Simpelthen fordi, der er flere steder, lynet vil søge hen, før det søger mod dig. Det er dog stadig at foretrække at finde en grøft, du kan sætte dig i fordi, du skal gøre dig så lille som muligt.

2. Pas på elektriske ledende genstande

Hegn, rækværk, vandhaner eller apparater forbundet til el og telefonnettene skal undgås. I det hele taget undgå større elektrisk ledende genstande.

3. Ret sikkert at være i hus

Kan du komme ind i et hus, så luk døre og vinduer. Som nævnt i punkt 2 bør du undgå ledninger, telefon og rørføringer. Har du en lynafleder på huset, kan du naturligvis føler dig mere sikker, men det vil aldrig være 100 procent sikkert, at den tager al strømmen fra et potentielt lyn.

4. En bil er et godt sted at være

En bil er faktisk ret sikker at være i under et tordenvejr med lyn. Kan du komme ind til en bil eller lignende, så luk døre, vinduer og soltag. Et potentielt lyn vil undslippe via hjulene. Du kan også føle dig sikker i andre transportmidler som fly, toge og skibe.

5. Hop ikke i vandet

Du bør ganske enkelt undgå badning, hvis himen åbner sig over dig med torden og lyn.