Få svaret: Er sødemiddel usundt?

Hvad der skulle have været en samvittigheds- og kaloriefri erstatning for sukker, blev i stedet mødt af mistanke og hård modstand siden det blev godkendt som tilsætningsstof. Men har det været berettiget?

Aspartam efterligner den søde smag uden at indeholde sukker eller kalorier. Foto: Colourbox

Læs også: Hvor meget motion skal der til – før det gør en forskel?

 Kunstigt fremstillet sødemidler er blevet beskyldt for alverdens dårligdom, og særligt har aspartam stået for skud.

For nylig blev der lavet en stor statistisk samling af undersøgelser af lodtræknings- og befolkningsforsøg, hvor kunstige sødemidler hverken gjorde til eller fra for bl.a. vægt, kræft, præference for søde sager eller insulinfølsomhed.

”Det er giftigt”

I en tidligere artikel på vorespuls blev aspartam afskrevet som værende giftigt, da der skulle ca. 47 liter light sodavand til for at få en giftig dosis hos en gennemsnitlig person. Aspartam er så sødt, at der kun tilsættes meget lidt, og du vil altså dø af vandforgiftning inden, du drikker en dødelig mængde.

Læs også: Fiskeolie – er det spild af penge?

Det fastslår en rapport fra ”European Food Safety Authority” fastslår, at mængden af aspartam, der dagligt bliver indtaget, er langt fra at være giftig.

”Det får dig til at spise mere”

Aspartam efterligner den søde smag uden at indeholde sukker eller kalorier. Derfor har der været mistanke om, hvorvidt det at ”snyde” kroppen giver en elastik-effekt, der gør, at du vil spise mere. Det ville teoretisk set øge risikoen for overvægt.

I en undersøgelse blev normalvægtige og svært overvægtige på tre separate forsøgsdage sat til enten at spise en snack både før frokost og aftensmad, der indeholdt enten stevia (290 kcal), aspartame (290 kcal) eller sukker (493 kcal) uden, at de vidste, hvad der var hvad. Der var ikke forskel på hverken sult, appetit og de der havde spist en snack med sødemiddel i stedet for sukker, spiste markant mindre og mente også, at den med aspartam smagte bedst.

Læs også: Op til 25 kopper kaffe om dagen gør ingen skade for dit hjerte

”Det nedsætter insulinfølsomheden”

Nedsat insulinfølsomhed er forbundet med diabetes, der er en livsstilssygdom relateret til øget risiko for tidlig død. Der har været bekymring om, at fordi aspartam efterligner den søde smag fra sukker, så kunne det have en negativ effekt på insulin.

Det blev sat for en prøve i en undersøgelse fra 2018. Normalvægtige og overvægtige forsøgspersoner uden diabetes skulle i en periode på 12 uger dagligt drikke to dåser danskvand uden sødemiddel. Derefter skulle de i en tilsvarende periode og mængde drikke det med sødemiddel i. Mængden af sødemiddel svarede til, hvad der findes i en Coca Cola Zero og Pepsi Max. Der blev ikke fundet nedsat insulinfølsomhed i nogle grupper. I et andet forsøg, hvor overvægtige forsøgsdeltagere uden diabetes blev sat til at drikke en liter væske dagligt, var der ikke forskel på insulinfølsomhed ved at drikke lightsodavand eller postevand efter seks måneder.

”Du får kræft af det”

Der er tre undersøgelser af mus og rotter fra samme forskningsinstitut, der har vist en øget risiko for kræft ved at indtage aspartam. Udover at gnaverne fra disse forsøg indtog uvirkeligt store mængder aspartam, har disse undersøgelser fået stor modstand fra forskningsverdenen, da der var flere kritiske problemstillinger ved metoderne.

Læs også: Detoxkur – det rene opspind

Utallige af andre undersøgelser har ikke kunne påvise det samme, og nu er en ny undersøgelse blevet udgivet for at sætte punktum på misforståelsen. Forskerne gav rotter utrolig store mængder aspartam hver dag indtil deres død. Der blev ikke fundet noget evidens for, at aspartam var kræftfremkaldende på nogen måde.