Fiskeolie – er det spild af penge?
Fiskeolie er et populært kosttilskud hos danskerne, men gør det dig overhovedet "sundere"? Vi giver dig svaret.
Hjerte-kar-sygdomme er nu en af de største årsager til tidlig død og kræver flere millioner af liv på verdensplan hvert år. Det er muligt at forebygge det gennem kostomlægning, og derfor har forskning stor interesse for at finde de næringsstoffer, der er mest potente.
Få næringsstoffer har dog fået så meget opmærksomhed i forskningsverdenen som fiskeolie, efter to danskere forskere tog til Grønland i 1976 for at redegøre grønlændernes kost. I en efterfølgende undersøgelse påstod de to forskere, at den lave forekomst af hjerte-kar-sygdomme blandt grønlændere måske var relateret til det høje indtag af fiskeolie.
Fiskeolie indeholder omega-3 fedtsyrer, hvor især eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA) er kendt for deres sundhedsfremmende effekter. De er aktive stoffer, der er relateret til bevægelige blodkar, forbedring af fedtprofilen i blodet og en reduceret risiko for åreforkalkning. Alle faktorer for et godt helbred af hjertet.
Omega-3 fedtsyrer er essentielle fedtstoffer. Det betyder, at det skal fås fra maden, da kroppen ikke selv er i stand til at danne det. Omega-3 fedtsyre er også at finde som alfalinolensyre (ALA) i planteriget, der i mindre grad bliver omdannet til EPA og DHA.
De bedste kilder til omega-3 fedtsyrer er altså fra fed fisk som f.eks. sild, makrel og laks.
Fiskeolie som tilskud eller fra fisk?
Siden 1970’erne har der været mange modstridende undersøgelser om hvorvidt, fiskeoliens effekt har en reel betydning for at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Der kan være flere metodiske årsager til uenigheden, men en samling af undersøgelser fra 2018 sætter muligvis punktum på kontroversen.
Overordnet fandt undersøgelsen at fiskeolie hos ældre personer i høj risiko for tidlig død pga. en hjerte-kar-sygdom eller andre relaterede udfald, som f.eks. hjerneblødning, ikke havde nogen effekt. Hvorvidt det også gælder for unge eller raske er ikke muligt at udlede fra undersøgelsen.
Det kan dog tyde på, at det er bedre at spise det fra fisk. En dansk undersøgelse viser, at det at spise fed fisk havde en beskyttende effekt mod hjertestop. Andre undersøgelser som denne siger dog det modsatte. Disse er befolkningsundersøgelser, der i opbygning ikke kan sige noget om årsag og virkning. Det er endnu uvis om fed fisk har en beskyttende effekt mod hjerte-kar-sygdom.
Er fiskeolie overhovedet godt for noget så?
Så hvis tilskud af fiskeolie ikke tyder på at være forebyggende mod sygdom og det ikke er sikkert, om det at spise fisk er bedre eller ej, hvorfor så gå op i det? Der kan være flere årsager til det:
- Fiskeolie enten som tilskud eller fisk har vist at reducere blodtryk og mængden af triglycerider i blodet
- Det en god kilde til vitamin D, som danskere ofte mangler i de mørke vintermåneder
- Det anbefales gravide og ammende kvinder at få fiskeolie for barnets udvikling af hjerne og syn. Vær opmærksom på ikke at få for meget fra rovfisk.
- Forsigtighedsprincippet: Forskere bliver hele tiden dygtigere og klogere og muligvis viser det sig, at det at spise fisk og fiskeolie reelt er sundhedsfremmende
Anbefalingerne for at spise fisk
Med baggrund i bl.a. førnævnte undersøgelser fik det Hjerteforeningen til at ændre anbefalingerne fra fiskeolie som tilskud - til at få det fra fisk hos både dem, der er og ikke er i forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdom.
Disse anbefalinger er i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens officielle kostråd ”Spis mere fisk”, hvor det anbefales at spise 350 g fisk i ugen med 200 g fra fed fisk.