Sådan skal du træne, hvis du vil leve længere
Et stort dansk studie konkluderer, at der er én motionsform, der er bedre end den anden, hvis du vil leve sundt og længe
Det kommer ikke som et chok, at vi skal dyrke motion for at holde os sunde og raske. Mens nogen bruger mest tid på konditionstræning med høj puls og sved på panden, foretrækker andre styrketræning, tunge løft og svulmende muskler. Men der er én af de to, der er bedst, hvis du vil leve sundere og længere.
Konditionstræning har større effekt
Et hold danske forskere fra forskningsprojektet Østerbroundersøgelsen har undersøgt, hvad der sker, hvis man øger mængden af henholdsvis styrketræning eller konditionstræning fra et ’moderat’ til ’højt’ niveau. Og selvom begge træningsformer mindskede risikoen for farlige hjerte-kar-sygdomme og forlængede levetiden, var det øget konditionstræning, der gav de største helbredsmæssige gevinster.
Mere præcist havde personer med høj kondition 10 procent lavere risiko for at lide af hjerte-kar-sygdomme eller for tidlig død sammenlignet med personerne i muskelstyrkegruppen.
Styrketræning er ikke nytteløst
Sammenhængen blev også påvist den anden vej: Det havde større konsekvenser at sænke konditionstræningen fra ’moderat’ til ’lav’ end det havde at sænke mængden af styrketræning på samme måde. Faktisk blev risikoen for en for tidlig død øget med 19 procent mere for dem, der mindskede konditionstræningen sammenlignet med dem, der mindskede styrketræningen tilsvarende.
Dog skal man ikke droppe kettlebells og dødløft. Det kom nemlig bag på førsteforfatteren på studiet, Peter Schnohr, hvor stor en effekt styrketræning faktisk viste sig at have. Det fortæller han til Videnskab.dk.
”Jeg er hjertelæge, og de fleste studier om sundhed og hjertet handler først og fremmest om at få pulsen op og træne kredsløbet. I styrketræning kommer pulsen ikke særligt højt op, så jeg har selv tidligere været nysgerrig på, hvor meget styrketræning egentlig betyder for at mindske risikoen for hjertesygdomme,” siger han til mediet.
Styrketræning har nemlig også en markant positiv effekt, og derfor er det bedste råd at kombinere konditions- og styrketræning, slår han fast.
En kombination er ideel
”Muskler har mange fordele. De hjælper med at holde balancen og forebygge fald, og de har en vigtig metabolisk funktion. Det meste af det kulhydrat, vi spiser, lagres i musklerne, og en sund og veludviklet muskelmasse reducerer risikoen for type 2-diabetes,” siger Erik Richter, læge og professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Derfor er han også enig i Peter Schnohrs pointe om, at en kombination af konditions- og styrketræning er ideel, hvis man vil leve længe. Men et andet godt råd fra Erik Richter er, at den bedste træning er den, du faktisk laver – så længe du er aktiv, er du godt på vej, påpeger han.