Detoxkur – det rene opspind

Sidder du tænker, at det er tid til en udrensning? Inden du gør det, så læs her hvorfor du bliver snydt.

De fleste taber sig på en typisk detox, hvor de herefter tilskriver effekten af den magiske blanding. Med al sandsynlighed sker dette på baggrund af et kalorieunderskud. Foto: Colourbox

En detox forstås som en kortvarig kur, der har til formål at udrense kroppen for giftstoffer. Det er en forkortelse af det engelske ord detoxification, der betyder afgiftning. Andre populære termer er ord som udrensning og cleanse.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Afgiftning bruges i medicinske sammenhænge ifm. overdosis af alkohol og narkotika samt afvænning af afhængighedsskabende stoffer. Hvad der står klart hvilke giftstoffer den medicinske afgiftning har til at formål at fjerne, er det tilsvarende ikke muligt at finde ud af hvad en detox egentlig skulle fjerne.

Det er derfor ikke muligt at lave en videnskabelig undersøgelse om, hvorvidt en kommerciel detox skulle have den effekt, den påstår at have.

Det siger videnskaben

En gruppe forskere satte i 2015 () sig for at samle de få undersøgelser der var for at vurdere effekten og hvorvidt der er behov for en detox.

Fælles for undersøgelserne var en meget tvivlsom metodefremgang samt et lille antal forsøgspersoner – og dem med en fornuftig metodik viste ingen effekt. Derudover blev 15 firmaer spurgt i 2009 hvilke undersøgelser, der understøttede deres påstande, og hvilke giftstoffer deres produkter detox var målrettet på. Ingen havde et svar.

Hvorfor det skulle være relevant

For at en detox skal være relevant, må det opfylde flere præmisser. Et af præmisserne er, at vi ophober giftstoffer i kroppen. Det er for så vidt korrekt, men mængde har en afgørende betydning.

Læs også: Naturens egen doping: Rødbedesaft

Selv vand er skadeligt, hvis du indtager meget store mængder indenfor kort tid. Der findes mange flere stoffer, som ophobes i kroppen, hvilket er en naturlig konsekvens af bare at være til. Kviksølv er en af mest velkendte, men hos de fleste har det ingen negativ effekt, og over tid vil kroppen også afstøde det.

Den anden præmis er, at en detox er nødvendig for at udrense kroppen for disse giftstoffer. Flere af kroppens organer – særligt lever, nyrer og lunger – har til formål at filtrere og udskille giftstoffer. Hvis de ikke selv er i stand til det, har du et større behov for at se en læge - frem for en detox.

Hvorfor du taber dig

En detox er ofte meget begrænsende i deres tilgang, hvor specifikke fødevarer eller urter får givet en særlig evne.

De består ofte af juicer af frugt og grønt, er kaloriefattige, nogle er suppleret med chili eller er bare tabletter, som f.eks. BioDrain med en nøgen kvinde på emballagen siddende i en toiletvenlig stilling (du kan ikke finde på det her).

Er du heldig, kan du tilkøbe luksuspakken, der kommer med en tarmskylning. Der bliver lovet helbredelse fra diverse dårligdomme og som oftest også et vægttab.

Læs også: Protein til din træning – de vigtigste spørgsmål

De fleste taber sig på en typisk detox, hvor de herefter tilskriver effekten af den magiske blanding. Med al sandsynlighed sker dette på baggrund af et kalorieunderskud.

Det viser en af de få gode undersøgelser af detox-programmet Master cleanse. Ingen forskel i vægttab blev påvist, siden begge grupper indtog de samme antal kalorier, på trods af at den ene gruppe modtog den påståede trylledrik blandet med lime, sirup og juice.

En sidste bemærkning

Det stiller så spørgsmålet, om detox overhovedet har nogen relevans. Det hverken udrenser kroppen for giftstoffer bedre end organerne og har ikke en ekstra effekt for vægttab. Detox er lidt som at sætte fartstriber på sin bil i tro på, at det får bilen til at køre hurtigere. Det vil det ikke – og det samme gælder for en detox.