En tur i saunagus – derfor skal du prøve det

Når duftende olier bliver hældt på brandvarme sten i en sauna, sker der noget magisk. Læs med her og hør, hvorfor du skal prøve saunagus.

Tag med på vores reportage fra en saunagus-oplevelse. Foto: Colourbox.com

Saunagus er en oplevelse for dine sanser, og så er det også godt for din krop på flere måder. Her tages du med på reportagetur til en saunagus-oplevelse.

Oplevelsen af saunagus

Gusmester Jakob Lindemann Holm lukker døren til saunaen i Svømmestadion Danmark i Esbjerg og beder alle i saunaen om at slappe godt af, læne sig behageligt tilbage på træsæderne og trække vejret ned i maven.

Så hælder han to forskellige olier ud over de brandvarme sten på saunaovnen.

”Uhm, det er chokolade ligesom de der stænger, man kan købe,” udbryder én begejstret, da Jakob får viftet duften godt rundt med håndklæderne.

”Korrekt. Og den er blandet med appelsin,” siger Jakob, der sammen med sin med-gusmester Remy Eystberg har valgt at kalde dagens saunagus 'Den store slikskål'.

Sveden begynder at pible frem på rækkerne. Nogle tager et dybt suk, mens andre udstøder små ahh-lyde. Varmen er heftig, og der er fuldt skrald på duftene.

Læs også: Gratis svømme-program hver uge på mail

Det her er saungus godt for

Saunagus har da også mange gode effekter - blandt andre:

  • Giver fornyet energi
  • Er en oplevelse for sanserne
  • Sætter gang i kredsløbet og stofskiftet
  • Giver smidig hud
  • Sætter gang i udrensningen

Læs også: Kostråd ændrer sig med alder: Unge, voksne og seniorer

Gusmestrene hælder en ny omgang olie på og beder os gætte, hvad de nu har gravet frem af deres personlige favoritter fra slik- og isriget.

”Det er københavnerstang, lyder et gæt,” mens Jakob nikker og fortæller, at han har kombineret to olier med henholdsvis ananas og vaniljeduft.

Han og Remy bruger fortrinsvis naturlige æteriske olier, men af og til eksperimenterer de også med syntetiske dufte for at variere oplevelsen i saunagus.

Den næste er da også syntetisk og - for mange - særdeles velkendt.

”Den her kan nogle lide. Og andre løber skrigende bort,” griner Remy Eystberg.

”Ej, det er Jenka boblegum. Hold da op, jeg får flashback til min ungdom,” siger én af mændene.

Og på den måde bliver vi bekræftet i, at saunagus kan mere end at sætte gang i kroppen – her sætter den også gang i de indre billeder og minder fra vores fortid.

Læs også: Styrketræning: Ugeprogram du kan lave derhjemme

På én af rækkerne nyder Mette Byrgesen livet i stor stil. Hun er vild med varmen og duftene, der smyger sig om hende.

”Det er fantastisk. Jeg elsker varmen, og indtrykkene fra olierne gør, at varmen kan mærkes endnu mere over hele kroppen,” siger hun.

De to gusmestre opfordrer da også til, at man bare går i gang. Og måske også gør det, hvis vinterens skitur med familie eller venner inkluderer en hytte med finsk sauna.