Høj og lav rygsvømning

Sådan får du en bedre teknik i høj og lav rygsvømning. Ret selv dine fejl.

Mange kan godt lide, at luftvejene er frie i rygsvømning. Det giver ro. Foto: Colourbox

Rygsvømning findes i 2 versioner: Høj rygsvømning og lav rygsvømning.

Både høj og lav rygsvømning er god afspænding. Du kan arbejde i meget langsomt tempo med pæn fremdrift uden de store kraftanstrengelser. Du kombinerer lette stræk omkring ryggen og brystet med rolig og stabil vejrtrækning, og luftvejene er frie.

Udgangsstilling

Vandret, rygliggende, ben strakt. Armene nede langs siden.

Armtag

Høj rygsvømning: Armene føres samtidigt – med lillefingersiden mod loftet – strakt over hovedet i vandet, og trækker samtidig gennem vandet. I trækket gennem vandet, vendes håndfladerne og skubber på vandet med håndfladerne.

Lav rygsvømning: Strakte arme “skærer” med lillefingersiden gennem vandoverfladen til vandret position på linje med skuldrene – håndfladerne vender og skubber på vandet – og slutter ved hofterne igen.

Bentag

Bentag i rygsvømning består af 3 faser:

  1. knæ bøjes
  2. fodled flekses
  3. fødder sparkes udad og samles mod midterlinje i en slyngbevægelse. De fleksede fodled holdes fleksede til slutningen af sparket, hvor de strækkes igen.

Bentag aktiveres ved:
a. Høj rygsvømning: Når hænderne forlader vandet
b. Lav rygsvømning: Når håndfladernes lillefingerside “skærer” gennem vandet.

Sammensætning

a. Høj rysvømning: Her sker benspark samtidig med at begge arme føres til strakt position over hovedet. Ved tilbageføring af arme påbegyndes knæbøjningen.

b. Lav rygsvøming: Her sker bensparket samtidigt med at de strakte arme presses fra skulderlinien mod hofterne – og knæbøjningen og sker samtidig med håndfladernes “skæring” gennem vandet.

Glidefase - I begge versioner vil man tale om en lille glidefase efter endt spark, som sikrer at man glider i nyt stillestående vand.

Her kan du se høj rygsvømning:

DGI svømning - Høj rygsvømning - Fra kant

Her kan du se lav rygsvømning:

DGI svømning - Lav rygsvømning - Fra kant

Typiske fejl

I rygsvømning og de øvrige svømmestile kan man begå en række tekniske fejl, der alle har en række uhensigtsmæssige konsekvenser. De gennemgås nedenfor med forslag til, hvordan du får ændret på det.

Løftet hoved
Konsekvenser:
Giver forkert udgangsstilling med alt for meget vandmodstand. Dine ben vil synke og vanskeliggøre effektive benspark. Træt og øm nakke. Tænk på at lægge hovedet tilbage og holde fokus på fx en stribe i loftet. Hagen må dog hellere være lidt tættere på bryst end løftet alt for højt.

Fodled, ikke flekset
Konsekvenser:
Du vil skabe bagudrettet turbulens, som ikke flytter dig. Tænk på at fodled laver “Charles Chaplin” lige før sparket og i langsomt føres på plads til strakt position gennem sparket.

For lille eller stor knæafstand
Konsekvenser:
Stor afstand skaber bred og modstandsfyldt svømning, samt ineffektivt slynge/sparkefase. Lille afstand kan overbelaste dit knæ og give dig smerter i knæet eller omkring leddet. Tænk på at afstanden er ca. 2 knyttede næver mellem knæene.

Skævt bentag
Konsekvenser:
Du føler at du kun har fat i vandet med det ene ben. Fokuser ekstra på at flekse begge fodled. Du kan evt. prøve at svømme tæt på bassinkanten med dit “dårlige ben” og sparke fra på bassinvæggen med fodsålen. Dette vil øge din opmærksomhed på dit manglende fleks. Det kan også være gavnligt at sætte sig på bassinkanten og SE hvad du laver med fødderne i dit spark.

Trække knæ mod bryst
Konsekvenser:
Giver ineffektiv sparkefase og tendens til bred svømmestil med for meget vandmodstand. Tænk på at knæ bøjer og fødder “falder mod bunden”. Ikke hoften der bøjer knæet – kun naturligt bøj ved knæbøjningen.

Bøjede arme i armtræk
Konsekvenser:
Kan give korte armtag som ikke giver noget fremdrift. Tænk på at jo længere flade du presser med, desto større fremdrift (lav). Og jo længere ude din isætning er desto større armtag (høj)

Forkert isætning
Konsekvenser:
Giver stor brydningsmodstand. Tænk på hele tiden at bryde med så lille flade som muligt – typisk lillefingersiden af hånden.

Urytmisk sammensætning
Konsekvenser:
Tænk på 2 forskellige billeder:
a. Høj rygsvøming: Ved hofterne findes “startknapper” for armtag, som aktiveres hver gang hænderne passerer der.
b. Lav rygsvømning: Benspark og armpres udføres samtidigt og du vil lave ”sprællemandslignende” bevægelse – eller som en gople der bevæger sig ved sammentrækninger og udfoldninger.