Fra kuldeskær sommerbader til hardcore vinterbader

For Hanne var det en overvindelse at bade selv på en varm sommerdag. Nu har hun vinterbadet i 10 år. Læs hvad der fik hende til at tage springet.

"De første skridt ned ad trappen var angstprovokerende, og da kroppen ramte vandet, skreg den for at komme op igen." Foto: Bo Rathsach

Hanne har altid ment, at hun var født til Middelhavets varme. Når børnene forsøgte at få hende med i vandet på en sommerdag, havde hun altid en undskyldning parat, og det endte med, at de måtte bade med deres far.

Læs også: Bo har vinterbadet i 15 år: ”Derfor blev jeg vinterbader”

Var du decideret kuldeskær?

– Det kan man vist roligt sige. Jeg har altid frosset og fik for eksempel meget hurtigt kolde fingre og tæer. Jeg havde absolut ikke lyst til at bade, hvis vandet ikke over 20 grader og selv da, blev det en kort ”fornøjelse”.

Hvad tænkte du om folk, der vinterbadede?

– Det var faktisk lidt dobbelt. Jeg kunne jo godt se, at vinterbadere så irriterende overskudsagtige ud, og de var altid glade. Men jeg synes også det var skræmmende og meget fjernt. Dog vil jeg sige, at der altid har været en stemme i baghovedet, der sagde, at det der med vinterbadning, det kunne da godt være engang. Jeg elsker at være i naturen, og vinterbadning måtte være den ultimative måde at være i naturen på.

Hvad fik dig til at springe ud som vinterbader?

– Det var en veninde med gode overtagelsesevner. Hun var selv lige begyndt at vinderbade, og omkring den 1. november for 10 år siden lykkes det hende at få mig med til Vedbæk. Under store protester, naturligvis. Men der kom også et konkurrence-gen op i mig. Hvis hun kunne, kunne jeg også.

Læs også: Dansk studie: Vinterbaderne forbrændte flere kalorier

Hvordan føles det at vinterbade for første gang?

– Det var virkelig grænseoverskridende. De første skridt ned ad trappen var angstprovokerende, og da kroppen ramte vandet, skreg den for at komme op igen. Det var bestemt ikke en nydelse. Den kom først bagefter, da vi sad godt pakket ind i termotøj og varm kaffe på kanden. Det var helt fantastisk, og det blev hurtig hurtigt en fast tilbagevendende tradition hver lørdag og søndag morgen, som også er en kærkommen mulighed for at få en hyggelig venindestund.

Fra kuldeskær sommerbader til hardcore vinterbader 2

Og du fortsatte?

– Ja, de første uger skulle jeg overtales hver gang. Men efter et par uger blev jeg hooked, og det helt store gennembrud kom, da jeg efter 3-4 måneder oplevede, at det gik fra at være en skræmmende oplevelse til en nydelse. Da jeg accepterede kulden, fik jeg ro i kroppen og i hovedet. Det var vildt. Nu bader jeg et par gange om ugen, som det passer ind i planerne. Det har jeg gjort i 10 år.

Læs også: Do’s and don’ts for vinterbadere

Hvad gør vinterbadning ved dig?

– Jeg kan helt klart mærke forskel i både krop og sind. Efter de to første år som vinterbader, blev mit blodomløb så godt, at jeg aldrig mere har kolde fingre og tæer. Jeg er heller ikke kuldeskær længere. Vinterbadningen hjælper også på mit humør. Vinter og mørke drænede mig for energi før i tiden, men nu oplever jeg ikke længere det energitab. Jeg tror, det hænger sammen med at være ude i naturen på den mest rå måde. Nøgen og i iskoldt vand. Det er et kæmpe energitilskud til både krop og sjæl.

Har du gode råd til andre, der gerne vil være vinterbader?

– Jeg fik selv masser af brugbare råd fra de andre vinterbadere, og det hjalp mig. Det er de helt klassiske: Tænk ikke, tøv ikke. Træk vejret dybt og gå målrettet i vandet til kroppen er dækket. Og så har jeg med årene lært mig selv et lille trick. I stedet for at frygte det kolde vand, siger jeg ”ahhh” til mig selv, når jeg går ned ad trappen. Jeg forbereder mig mentalt på, at det bliver en dejlig oplevelse. Og det virker faktisk.

Læs også: Hvilken type vinterbader er du?