Bo har vinterbadet i 15 år: ”Derfor blev jeg vinterbader”

Bo Rathsach har været vinterbader i mange år, og han giver sin historie om, hvad der fik ham til at kaste sig ud i det kolde vand.

Her er den erfarne vinterbader Bo Ratsach i det kolde vand. Foto: Bo Rathsach

I mange år havde jeg det som så mange andre. Jeg badede kun om sommeren, og helst kun hvis vandet var på den gode side af 20 grader. Da jeg flyttede tættere på vandet, blev det hurtigt en vane at bade hver dag gennem sommeren, og til min egen store overraskelse steg motivationen i takt med, at vandtemperaturen faldt.

Læs også: Hvilken type vinterbader er du?

Skraber is i morgenkåbe

Før jeg vidste af det, var jeg vinterbader. Jeg badede hver eneste morgen. Uanset om solen skinnede, det regnede i stænger eller der var snestorm. Mine godt indpakkede og hundeluftende naboer rystede på hovedet ad mig, da jeg stod tidlig om morgenen og skrabede is af bilen kun iført morgenkåbe og træsko. Men sjovt nok føles det ikke koldt.

En del af kl. 7-holdet

Jeg blev en del af kl. 7-holdet, der fortrinsvis bestod af pensionister. Her lærte jeg, at vinterbadning i høj grad også handler om det sociale samvær. Morgenbadningen var et fast holdepunkt, og mødte man ikke op en dag, måtte man lægge ryg til muntre bemærkninger om, at man var en tøsedreng. Hver fredag sluttede vi af med kaffe, brød og en lille skarp.

Røverhistorier i saunaen

Snakken gik lystigt i saunaen på kl. 7-holdet, og det var både hyggeligt og lærerigt at mødes på tværs af alder, sociale lag og kulturelle forskelligheder.

F.eks. var der Jack på 90 år. Han var en gudsbenådet historiefortæller, og han var ikke nærig med at dele ud af sine oplevelser i livet. Ham lærte jeg meget af. Omvendt blev hans dag beriget med at få lidt indspark fra en "ung knøs" i 40’erne.

Læs også: Do’s and don’ts for vinterbadere

Altid et håndklæde i bilen

I dag vinterbader jeg 2-3 gange om ugen. Jeg har altid et håndklæde liggende i bilen og bader, når jeg er på vej hjem fra arbejde eller efter træningen i fitnesscenteret. Eller hvis jeg bare lige får lyst. Det genstarter kroppen på en vidunderlig måde og giver en fantastisk energi.

Har jeg lidt hovedpine eller er i dårligt humør, så kan en tur i Øresund også kurere det.

Jeg er en medova-bader

Selvom jeg har vinterbadet i mange år, kigger jeg misundeligt på dem, der kan svømme 25-50 meter i det iskolde vand. Selv er jeg det, man kalder en medova-bader. Hurtigt ned, et par svømmetag. hovedet under og hurtigt op igen. Det tager ikke meget mere end 20 sekunder, men det er al rigeligt til at give kroppen et kæmpe kick.

Den første gang i is

Den første gang i is er noget helt særligt, og man er ikke rigtig vinterbader, før man har prøvet det.

Læs også: Sådan overtaler du en ven til at blive vinterbader

Især grødisen er helt fantastisk, fordi den er så blød og dejlig. Det føles som at bade i en sluchice. Så er det noget helt andet med flageis. Det er skarpt, og man risikerer at skære sig, når isflagerne bevæger sig. Uheldigvis er kroppen så kold, at man først mærker det, når man kommer ind i saunaen. Så sidder man der og tapbløder.

Wellness i hverdagen

Mange brokker sig over, at det er svært at komme gennem den mørke vinter. De skulle begynde at vinterbade. Sådan en sen og mørk eftermiddag, hvor man – efter en tur i vandet – sidder i saunaen og kigger ud over Øresund med alle lysene på Sveriges-kysten i baggrunden. Det er helt fantastisk, og du får stimuleret alle sanser.

Det er den times wellness på en ganske almindelig tirsdag, der gør det meget nemmere at komme gennem vinteren.

Bo har vinterbadet i 15 år: ”Derfor blev jeg vinterbader” (2)
Bo Rathsach på vej op af det kolde vand.

Læs også: Træningsprogram: Svøm dig i form på 12 uger