Dansk studie: Vinterbaderne forbrændte flere kalorier

Indledende forskning tyder på, at vinterbadning kombineret med saunabesøg øger din kalorieforbrænding og generelt set har en række positive effekter for dit helbred.

Kort fortalt betyder det, at når vinterbaderne bliver kølet ned, så forbrænder de langt flere kalorier, da de har en højere varmeproduktion.Kort fortalt betyder det, at når vinterbaderne bliver kølet ned, så forbrænder de langt flere kalorier, da de har en højere varmeproduktion. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Et dansk studie indikerer en række helbredsmæssige fordele ved vinterbadning kombineret med saunabesøg.

Læs også: Bo har vinterbadet i 15 år: ”Derfor blev jeg vinterbader”

"Vi tror, at eksponeringen for varme giver dem en lavere kropstemperatur, og at eksponeringen for kulde giver en bedre regulering af det brune fedt," siger Camilla Schéele, lektor og gruppeleder på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) på Københavns Universitet, der har været med til at lave studiet, ifølge videnskab.dk.

Og netop det brune fedt har en vigtig effekt på kalorieforbrændingen i din krop.

Inden vi går nærmere ind i resultaterne, er det vigtigt at bemærke, at studiet også har sine begrænsninger. Det kan du læse om i spotboksen til højre.

Høj kalorieforbrænding ved vinterbadning

Kroppen har fedt, som kaldes for både hvidt og brunt fedt. De to typer fedt har forskellige funktioner i kroppen, og det er især det brune fedt, som forskerne interesserer sig for, da det muligvis øger forbrændingen og reducerer overvægt.

Læs også: Hvilken type vinterbader er du?

Netop det brune fedt er også i fokus i det her studie.

"Vi regnede med, at vinterbaderne ville have mere brunt fedtvæv end kontroldeltagerne. Men det viste sig, at de i stedet for havde en bedre regulering af deres kropstemperatur," siger Camilla Schéele ifølge videnskab.dk.

Videnskab.dk har bedt Christian Aalkjær om at kigge på resultaterne. Han er professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, og siger følgende om studiet:

"Studiet tyder på, at når man regelmæssigt vinterbader og går i sauna, så sker der ændringer i måden, det brune fedt opfører sig på."

Læs også: Vinterbadning: Sådan kommer du i gang!

Sammenlignet med kontrolgruppen, viste det sig, at vinterbaderne forbrændte langt flere kalorier. Kort fortalt betyder det, at når vinterbaderne bliver kølet ned, så forbrænder de langt flere kalorier, da de har en højere varmeproduktion.

"Hvis vi kombinerer vores fund fra da deltagerne var behageligt varme, og da de var nedkølet, ser vi, at vinterbaderne har et højere varmetab. Derfor skal de producere mere varme end kontrolgruppen. Derfor tror vi, at de forbrænder flere kalorier," siger Camilla Schéele og fortæller, at de ikke kan konkludere, at det er sundere at vinterbade - end ikke at gøre det.

"Men vi kan konkludere, at hvis du vinterbader, er det sandsynligt, at du vil øge din energiforbrænding, når du udsætter dig selv for lave temperaturer. Det indikerer vores studie."

Sådan foregik studiet

Der var i alt 16 deltagere i studiet. Otte var vinterbadere og otte var ikke vinterbadere - altså kontrolgruppen.

Læs også: Fup og fakta om vinterbadning

Studiet er lavet i Danmark af Susanna Søberg under hendes ph.d-afhandling. Du kan læse mere om studiet på videnskab.dk, der har beskrevet det i detaljer.

Studiet er desuden publiceret i Cell Reports Medicine