Do’s and don’ts for vinterbadere

Skal man bade nøgen? Sidder man tildækket i saunaen? Hvor kigger man hen, når de andre bader? VoresPuls har set på, hvad der er god vinterbaderstil - og hvad der ikke er.

Det er meget naturligt, at nye vinterbadere er mest komfortable ved at starte med badetøjet på. De fleste smider dog både kludene og blufærdigheden efter kort tid. Foto: Colourbox

Vinterbadning indeholder også en del nøgenhed, så der nogle uskrevne regler, du bør kende til, hvis du vil falde naturligt ind i klubben af vinterbadere.

Læs også: Sådan overtaler du en ven til at blive vinterbader

Med eller uden tøj?

De fleste vinterbadere foretrækker at bade i det tøj, de blev født i. Altså ingenting. Det er der flere grunde til. Vådt badetøj i bidende kulde er bare ingen fornøjelse – hverken at have på eller at skulle fumle med at få det af igen. Men den vigtigste grund er den fantastiske frihedsfornemmelse, det giver at bade uden tøj. Har du først prøvet det, vender du aldrig tilbage til badetøjet.

Det er meget naturligt, at nye vinterbadere er mest komfortable ved at starte med badetøjet på. De fleste smider dog både kludene og blufærdigheden efter kort tid. Gør det, du føler dig mest tilpas ved.

Hold blikket i øjenhøjde

Den nøgne krop er en naturlig del af vinterbadning, men den er aldrig i fokus. Det er derfor god stil at holde øjnene i hovedhøjde – både i saunaen og på badebroen. Et elevatorblik er et absolut no-go og vil ikke gøre dig populær i klubben.

Stå ikke der og glo

Du vil sikkert ikke føle, det er rart at blive overbegloet, når du går i vandet. Og da slet ikke når du bader nøgen. Dine vinterbadervenner har det på samme måde. Er der nogen på broen, så giv dem en chance for at komme op ad vandet, inden det bliver din tur.

Vinterbadere hilser på hinanden

Vinterbadning handler også om fællesskab, og det er helt naturligt, at man hilser på hinanden på vej til og fra badebroen. Det kan blive til mange ”god morgener”, men det er en del af charmen.

Læs også: Kickstart din vinterbadning med 3 øvelser

Skal man være nøgen i saunaen?

Det korte svar er nej. Der er dog nogle enkelte badeklubber, hvor man sidder nøgne i saunaen, men i de fleste badeklubber er det et krav at sidde tildækket med et håndklæde. Respektér de regler der i den vinterbadeklub, du kommer i. Så går du ikke helt galt i byen.

Er det ok at snakke i saunaen?

Både ja og nej. Mærk på stemningen, når du går ind. Kommer du ind i en sauna, hvor folk sidder fordybet i egne tanker, så sætter du dig også i saunaen og nyder stilheden. Kommer du derimod ind i en sauna, hvor snakken går, er det helt ok at deltage i snakken. 

Det vi ikke snakker om

Der bliver talt om mangt og meget i saunaer rundt omkring, og det er for det meste rigtig hyggeligt. Men husk, at saunaen er et rum for velvære, og ikke en diskussionsklub. Derfor er det god stil at holde sig fra emner, der skiller vandene og skaber dårlig stemning.

Sørg for at tale om emner, hvor alle kan være med, hvis de har lyst. Som til ethvert godt middagsselskab.

Lad "præsten om at prædike"

Ja, vi ved godt, at vinterbadning er helt fantastisk, og at alle skulle prøve det. Men nej, dine omgivelser gider ikke nødvendigvis høre på det hele tiden. Derfor er det en god idé at holde lidt igen med at prædike vinterbadningens lyksaligheder.

Læs også: Fup og fakta om vinterbadning

Ord og vendinger du bør kende

Radiatorbader – hvis du går i sauna før du går i vandet

Medova-bader – hvis du kun lige dypper dig i vandet og er hurtigt oppe igen.

Bader i slushice ­–den fantastiske oplevelse det er at bade i grødis.

Champagne-følelsen – den boblende fornemmelse i huden, der opstår når kroppen er blevet rigtig kold.

Guud, jeg ku’ næsten ikke kende dig med tøj på – en klassiker, når du møder en vinterbader i supermarkedet

Læs også: Vinterbadning: Tag springet!

Hvor koldt er vandet? 5 cm! – en indforstået joke blandt mænd at måle vandtemperaturen i centimeter. Jo koldere, jo mindre.