Sådan føles det i kroppen, hvis du mangler jern

Jernmangel betyder, at kroppens jernlagre er tomme eller kraftigt nedsatte. Voldsom træthed, svimmelhed, hjertebanken og åndenød kan være tegn på, at din krop mangler jern.

Jernmangel kan ikke mærkes fra den ene dag til den anden. Det er en tilstand, der udvikler sig over tid. Foto: Colourbox

Den hyppigste årsag til jernmangel er blødning, og det betyder, at kvinder i den fødedygtige alder har en høj risiko for at udvikle jernmangel. Faktisk har cirka 20% af disse kvinder jernmangel.

Læs også: Føler du dig træt hele tiden? Kig på din kost

Hvad er jernmangel?

Langt det meste af vores jern (cirka 3-4 gram) findes i de røde blodlegemer i blodbanen. Derudover har vi også et jernlager, der kaldes ferritin. Det findes især i milten, musklerne, blodet, knoglemarven og i leveren. Når du har jernmangel, betyder det, at dine jerndepoter i kroppen er helt eller delvist tomme.

Hvad er symptomerne på jernmangel?

Jernmangel kan ikke mærkes fra den ene dag til den anden. Det er en tilstand, der udvikler sig over tid. Først vil jernmangel kunne opdages ved lave ferritin-lagre i blodet. Jernmangel kan ende med en reel blodmangel, hvis jerndepoterne ikke fyldes op. Blodmangel betyder, at du har færre og mindre blodlegemer. Det betyder, at din krop har en mindre kapacitet til at transportere ilt rundt i kroppen.

De udbredte symptomer på jernmangel er:

  • Træthed
  • Svimmelhed
  • Nedsat fysisk ydeevne
  • Hjertebanken
  • Åndenød
  • Hovedpine
  • Susen for ørerne

Hvad bruger kroppen jern til?

Jern er et mineral, der indgår som enzymer i en lang række processer i cellerne, som sikrer, at kroppen fungerer optimalt. En af jerns vigtigste funktioner er, at det er med til at transportere ilt rundt i kroppen.

Læs også: 2 gulerødder om dagen er nok: Nedsætter risiko for kræft

Jern er nødvendig i opbygningen af hæmoglobin, som findes i tusindvis inde i de røde blodlegemer, der flyder i blodbanen. Jern gør det muligt at binde ilt til hæmoglobin-molekylerne.

Når du indånder luft (ilt), vil ilten passere ned i lungerne, som har forbindelse til blodkarsystemet. Ilten kan passere over i blodbanen og hægte sig fast på jern, og dermed bliver det en del af de røde blodlegemer. Blodet pumpes rundt i kroppen ved hjælp af hjertets slagkraft og sørger for, at ilten kommer ud til dine muskler, hjerne, fordøjelsessystemet, din storetå osv. Celler, væv og organer kan ikke eksistere uden ilt, og de går til grunde uden ilt.

Hvorfor opstår jernmangel?

Jernmangel opstår, når kroppens behov for jern overstiger jernoptagelsen fra din kost. Du vil da bruge af dine jern-lagre i kroppen. I gennemsnit mister man cirka 1 mg jern om dagen - kvinder mere under menstruation.

Ifølge rapporten ’Danskernes kostvaner’ indtager kvinder og mænd gennemsnitligt hhv. 10 og 13 mg jern gennem kosten. Det daglige jernbehov er for kvinder 15 mg, mens det for mænd er 9 mg.

Læs også: Disse frugter og grøntsager indeholder mere C-vitamin end appelsiner og citroner

Jernoptagelsen foregår i tyndtarmen, og det er kun 5-10 % af den jern du indtager via kosten, der reelt optages i tyndtarmen - og dermed kan bruges i kroppen. Dette forklarer også, hvorfor det daglige jern-behov er en del højere (9-15 mg) end det ene milligram, du mister.

Desuden har følgende grupper høj forekomst af jernmangel: Børn i alderen 1-5 år, menstruerende piger, gravide, bloddonorer, personer med cøliaki eller andre tarmsygdomme, der nedsætter optagelsen af jern, sygdomme eller medicin, der er forbundet med blødning.

Hvordan diagnosticeres og behandles jernmangel?

En læge kan ved hjælp af en blodprøve konstatere, om dine jerndepoter er helt eller delvist udtømte. Langt de fleste vil komme i behandling med jern-tabletter et par måneder afhængig af graden af jernmangel. Der kan også behandles med jern-indsprøjtninger.

Hvordan optimerer du dit jern-indtag fra kosten?

Vi kan ikke selv danne jern, og det er derfor nødvendigt at få tilført via kosten. Ikke alle fødevarer indeholder lige meget jern, og optageligheden af jern er meget forskellig. Det er vigtigt, du spiser en varieret kost for at kunne dække dit jernbehov.

Læs også: Sådan påvirker forskellig slags kød din krop

Det er vigtigt at skelne mellem to slags jern: hæm-jern og ikke-hæm-jern:

  • Hæm-jern findes i kød, fjerkræ, æg og fisk. Det findes i en form, der nemt optages i tyndtarmen. Optageligheden er cirka 25%.
  • Ikke-hæm-jern findes i vegetabilske kilder såsom grøntsager, fuldkornsprodukter, havregryn, tørret frugt og bælgfrugter. Optageligheden er lavere end hæm-jern.

Gode råd til at øge optagelsen af jern:

  1. C-vitamin øger optagelsen af jern. Så spis gerne C-vitaminholdige madvarer (fx citrusfrugter, peberfrugter, broccoli, grønkål, spinat) sammen med jernholdig mad.
  2. Calcium fra mælk og polyfenoler fra rødvin, kaffe, kakao, og chokolade hæmmer optagelsen af jern. Undgå disse madvarer cirka en time før, du spiser jernholdig mad.