Jeg overspiser efter at jeg har motioneret – hvad gør jeg?
Du har motioneret, du er sulten og træt, og din hjerne skriger på sukker. Du tager det første det bedste i køleskabet eller slikskuffen. Du spiser og spiser, og intet stopper dig.
Mange kender til det. Du ender med at spiser rigtig meget efter motion fordi, kroppen simpelthen skriger på energi. Først bagefter indser du, hvor meget du har nået at spise uden, at du rigtig har bemærket det.
Som med alt andet, så er det meget individuelt, hvordan vores kroppe reagerer efter motion. Nogle kan gå timevis efter motion uden at spise noget som helst, mens andre bliver meget sultne og døjer med ubehag og svimmelhed, hvis de ikke får mad umiddelbart efter motion. Hvis du hører til den sidste gruppe, så kan det resultere i overspisningssituationer.
Læs med og få et par gode råd til hvordan, du undgår at overspise efter motion.
Det kan du gøre før motion
Hvis du har tendens til at overspise efter motion, så kan det være en rigtig god ide at tænke over, hvad du spiser inden, du motionerer. Sørg for at få nok mad i løbet af dagen, og undgå at springe måltider over. Det vil give dig et stabilt blodsukker gennem dagen, hvilket minimerer risikoen for overspisning efter motion.
Spiser du umiddelbart inden, så snup en lettere snack fx en banan, energibar, et glas saft/juice, eller en skive franskbrød med syltetøj. Spiser du et par timer før, så er rugbrødsmader eller en portion havregryn en god ide, da det vil sørge for, at du kontinuerligt vil få energi til dine muskler, mens nu motionerer.
Mad før motion vil således stabilisere dit blodsukker og dermed fungere som et rigtig godt udgangspunkt for ”det gode madvalg” efter motion.
Det kan du gøre under motion
Har du planer om at motionere ved høj intensitet i mere end en time, så kan du med fordel sørge for at tilføre din krop lidt energi i form af kulhydrater undervejs. Det gælder især, hvis du oplever blodsukkerfald og ubehag under eller efter motion.
Afhængig af motionstype kan det være, at du har en banan eller en bolle med på cykelturen, en drikkedunk med opblandet energidrik med på spinningscyklen, eller en energi-gel med på den lange løbetur.
Udover at stabilisere dit blodsukker under og efter motion, så vil det også forhindre udmattelse mens du motionerer, og dermed give dig et større overskud både fysisk og psykisk.
Det kan du gøre efter motion
Hvis du kan mærke at dit blodsukker styrtdykker efter motion, så er det en rigtig god ide, at du pakker en snack med i træningstasken. På den måde kan du hurtigt snuppe en banan, bolle eller energibar efter motion. Slutter motionen på din hjemmeadresse, så kan du også inden motion gøre klar til en juice eller smoothie, som du nemt kan presse/blende netop som du træder ind ad døren. Disse snacks er alle let fordøjelige for tarmene, og det betyder, at du hurtigt vil få stabiliseret dit blodsukker efter motion, og dermed undgå ubevidst og bevidst overspisning.
Desuden vil disse snacks lige efter motion sørge for en hurtig genopbygning af dine energilagre (glykogendepoter) i muskler og lever. Det har især betydning, hvis du har motioneret om eftermiddagen eller aftenen, og skal motionere igen næste morgen. På den måde vil du have det bedste udgangspunkt for at være klar til næste omgang motion.
Efter den lette snack så er det tid til at fylde din krop med en god blanding af fedt, kulhydrater og protein. Sørg for at få masser af grøntsager, de fylder nemlig godt i maven, og bidrager med mange vitaminer og mineraler. Det kan være en god ide, at måltidet er helt er delvist forberedt på forhånd, så du ikke skal bruge for lang tid på måltidet, og dermed ende i slikskuffen inden maden er færdig.
Hvis du har tendens til at overspise ved dette måltid, så aftal med dig sig selv, at det hedder én portion frokost/aftensmad efter motion. Bliver du ved med at vandre hen til køkkenet, så lav en skål med snack-grøntsager, fx agurk, gulerødder, tomater, peberfrugt og lignende.