Bør du træne fastende for at forbrænde fedt?
Udsagnet om at du bliver en fedtforbrændende maskine, når du træner fastende, er korrekt - men ganske misforstået. Hvordan hænger det sammen? Og gør det en forskel? Bliv klogere på det her.
At være fastende er, når du efter en længere periode ikke har spist et måltid. Det er her, at der er en større nedbrydningshastighed af kroppens egne lagre af energi (fedt og kulhydrat), da energi fra blodet er svindende efter det sidste måltid.
Det er rigtigt, at du ved at træne fastende har en højere forbrænding af fedt. Fedtforbrænding er dog paradoksalt ikke det samme som at forbrænde fedtmasse – og det her er, at de fleste har misforstået det. Det viser en undersøgelse, der påpeger, at selvom du forbrænder mere fedt fastende, så er en forhøjet fedtforbrænding ikke ensbetydende med tab af fedtmasse
Det er altså kun et længerevarende kalorieunderskud, der har en markant effekt på fedttab.
Fastende aerob træning
Aerob træning er simpelt sagt den fysiske aktivitet, hvor du får pulsen op – og bliver populært kaldt cardio. Det er fx cykling, roning og de fleste aktiviteter, der involverer en bold.
Intensiteten, altså hvor hårdt du arbejder, foregår på et spektrum, hvor et par undersøgelser har undersøgt effekten af at træne fastende i enten en længere periode med lav intensitet (steady state) og i en kortere periode med høj intensitet (HIT).
For steady state cardio blev halvdelen af 20 kvinder, enten sat til at indtage intet eller et mindre måltid inden, de skulle op på et løbebånd i en time. Intensiteten var 70 % af deres max puls, der er påvist at være den intensitet, der har den højeste fedtforbrænding sammenlignet med HIT. Det skulle de gentage tre gange i ugen i fire uger. Der var ingen forskel på kropsvægt eller -komposition efter forsøgets afslutning.
For HIT blev en lignende undersøgelse sat i gang. Det var heller ikke her muligt at se en forskel efter forsøget, der havde varet 16 uger.
Om du træner fastende eller efter et måltid har over en kortere periode altså ikke nogen effekt. Det er dog fælles for undersøgelserne, at der er relativ få forsøgspersoner og, at en længere periode muligvis kan vise en forskel. Indtil de undersøgelserne er lavet, er der for nu ikke andet end at træne efter, hvad du foretrækker. Jeg er dog skeptisk overfor, at resultaterne vil være anderledes.
Fastende styrketræning
En ny undersøgelse viste, at blandt dem, der er vant til at få morgenmad, er det ikke en fordel at springe morgenmaden over. De, der spiste morgenmad, præsterede nemlig bedre. Siden forsøget kun varede én dag, kan det være svært at sige, om de samme resultater ville gøre sig gældende, hvis det foregik over længere tid, og der var mulighed for at vænne sig til at træne på tom mave. Din præstation bliver altså muligvis hæmmet, men har det en betydning at træne fastende for kropskompositionen?
Det kan en undersøgelse af muslimer under ramadan måske give svar på. Her blev der undersøgt hvorvidt, en fodret eller fastende tilstand havde en effekt på deres kropskomposition og præstationsevne. Ramadanen foregår over ca. 30 dage, hvor både mad og drikke fra daggry til solnedgang ikke er tilladt. Den ene gruppe trænede sent på eftermiddagen (fastende) og den anden om aftenen (fodret). Efter ramadanen blev der ikke fundet en forskel på kropskomposition. Interessant nok, og på trods af at den fastende gruppe ikke havde spist i adskillige timer inden træning, var der heller ikke forskel på hvor meget arbejde, de havde lavet mellem grupperne.