Grundstenene i en sund livsstil

Der findes et utal af slankekure, diæter, detox og hurtige smutveje til vægttab. Men hvad er egentlig grundstenene i en sund livsstil? Læs med og få mit bud.

Et godt råd til en sund livsstil er at spise fisk to gange om ugen som hovedret eller flere gange om ugen som pålæg. Foto: Colourbox

Vær fysisk aktiv

Din krop har godt af fysisk aktivitet, og alt tæller med i regnskabet - lige fra rengøring, at tage trappen, cykle til og fra arbejde, gåture, dans, fodbold, og selvfølgelig alle andre former for motion.

Læs også: Den bedste frugt du kan spise inden motion

Det er godt for dit hjerte og kredsløb at få pulsen op. Samtidig forebygger fysisk aktivitet udviklingen af en række sygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, knogleskørhed, kræft i tyktarm, bryst og livmoder, samt vægtøgning, overvægt og svær overvægt. Fysisk aktivitet giver desuden velvære, øger din livskvalitet, og reducerer din risiko for at blive stresset eller deprimeret.

Anbefalingen lyder:

  • Vær fysisk aktiv 30 minutter om dagen (lettere forpustet og du kan tale imens).
  • Vær fysisk aktivitet med høj intensitet af minimum 20 minutters varighed mindst 2 gange om ugen (Så forpustet, at du har vanskeligt ved at tale imens)

TIP! Jeg kan anbefale at anskaffe en skridttæller eller et ur med skridttællerfunktion, så du nemt kan tracke dit aktivitetsniveau og sætte jagten ind på de daglige 10.000 skridt.

Spis varieret

Det lyder måske ikke af så meget at skulle spise varieret, men det er vigtigt! Alle fødevarer varierer nemlig i deres indhold af både makronæringsstoffer (fedt, protein og kulhydrat), og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler). Ved at spise varieret øger du dine chancer for at få dækket dine behov for de forskellige makro- og mikronæringsstoffer.

Så i stedet for eksempelvis at spise en banan og et æble dag efter dag, så er det fordelagtigt at du spiser forskellige typer af frugter over tid. Det samme gælder med grøntsagerne, hvor vi har en tendens til at vælge de samme typer, når vi står i grøntafdelingen. I Danmark spiser vi ofte kartofler, pasta og ris som en del af vores aftensmad. Dette kan du variere med eksempelvis: bulgur, couscous, quinoa, forskellige typer af bønner, eller madbrød.

Læs også: Guide til madolier: Hvilken skal du vælge?

Spis mere fisk

Ganske få danskere spiser tilstrækkeligt med fisk. Især fede fisk indeholder omega-3 fedtsyrer, selen og vitamin D, som kroppen har brug for, men som vi samtidig har svært ved at få nok af fra andre fødevarer.

Omega-3 fedtsyrerne, EPA og DHA, er særligt gode til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme (blodpropper og åreforkalkning), sammenlignet med de personer der sjældent spiser fisk.

Alle fisk tæller med uanset om fisken er røget, gravad, marineret, stegt, bagt, kogt, på dåse (torskerogn, tun eller makrel), eller er skaldyr (rejer og muslinger).

Anbefalingen lyder:

  • Spis fisk to gange om ugen som hovedret eller flere gange om ugen som pålæg.

TIP! Lyder det som en uoverskuelig anbefaling at opfylde, så kan jeg anbefale at tage et fiskeolietilskud, så du opnår de gavnlige effekter af omega-3 fedtsyrerne.

Læs også: Skal du spise morgenmad inden motion?

Vælg fuldkornsvarianter, når du handler

Gennem de senere år er der kommet langt flere fuldkornsprodukter på supermarkedernes hylder. Det er en virkelig positiv udvikling for vores sundhed af flere årsager.

Fuldkorn indeholder hele kernen, og det betyder at essentielle fedtsyrer, vitaminer, mineraler og kostfibre ikke er sorteret fra (som ved fx hvedemel). Det er altså en mere næringsrig fødevare.

Kostfibrene har en væskebindende effekt der gør, at de ligger længere i mavesækken før de passerer videre i tarmsystemet. Det giver en øget mæthed, og du vil spise mindre, og dermed have nemmere ved at holde vægten.

Samtidig har kostfibrene en kolesterolsænkende effekt, hvilket sænker risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Spis mindre salt

Salt får ikke særlig meget opmærksomhed i medierne, og det er efter min mening en fejl. Et lavt saltindtag er en vigtig del af en sund livsstil. For meget salt tiltrækker nemlig væske, der får blodtrykket til at stige. Jo mere salt, des højere blodtryk. Et forhøjet blodtryk er en væsentlig risikofaktor for udvikling af åreforkalkning og blodpropper, samt nedsat nyrefunktion.

Læs også: Får du for meget eller for lidt salt i din kost?

9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalingen på 5-6 gram/dag, og langt de fleste vil derfor have gavn af at begrænse deres saltindtag.

Vil du sænke dit saltindtag? Så er mit allerbedste råd at begrænse dit indtag af forarbejdet mad fra fryse- og køledisken. Færdigretter, kødpålæg osv. indeholder store mængder salt, så der er en stor saltbesparelse at hente ved at lave din egen mad fra bunden, og bruge resterne i madpakken dagen efter.