Den bedste frugt du kan spise inden motion

Har du brug for lidt energi inden du skal ud og dyrke motion? Så er frugt et oplagt valg. Læs med og bliv klogere på, hvorfor du netop skal vælge frugt.

Vidste du, at jo mere moden frugten er, des hurtigere optages den i kroppen. Foto: Colourbox

Under motion er energiomsætningen i dine muskler forhøjet. Det betyder, at dine muskler har brug for at få tilført mere energi, end hvis du blot lå på sofaen. Dine muskler har en præference for at bruge glukose som brændstof, og det er derfor en god ide at spise kulhydratrige fødevarer inden, du dyrker motion.

Læs også: 5 gode grunde til at spise protein hver dag

Kulhydrater nedbrydes i tyndtarmen og transporteres via blodbanen ud til dine muskler som glukose. Ude i musklerne optages og forbrændes glukosen, hvilket giver energi til at udføre muskelarbejde. Kulhydrater er derfor det gode valg inden motion.

Hvorfor er det oplagt at spise frugt inden motion?

1. Højt indhold af simple kulhydrater

Frugt indeholder mange kulhydrater, og en mindre andel proteiner og fedt. Størstedelen af kulhydraterne er af den simple slags, der er nemt fordøjelige. Det betyder, at frugt ikke ligger særlig længe i mavesækken, før den passerer gennem tarmene, videre over i blodet og ud til dine muskler. Det er altså en hurtig vej til energi.

Jo mere moden frugten er, des hurtigere optages frugten.

2. Lavt indhold af fedt

Jo højere fedtindholdet er i den mad du spiser, jo længere vil det ligge i mavesækken. Et fedtrigt måltid inden motion kan give ondt i maven og utilpashed. Det vil du selvfølgelig helst undgå, og da fedtindholdet er lavt i frugt, et det derfor et godt valg inden motion.

Læs også: 4 ændringer der gør dit bagværk sundere

3. Lavt indhold af kostfibre

Kostfibre har en væskebindende egenskab, hvilket betyder, at de suger en del væske til sig i mavesækken. Den effekt fører til en langsom tømning af mavesækken, og dermed en fyldt mave under motion. Derfor er det godt at undgå meget fiberrige fødevarer umiddelbart inden motion. Frugt indeholder en mindre andel kostfibre, og det er derfor en god snack inden motion. Spiser du en time før motion, så er grovere madvarer som fx rugbrød, havregrød og lignende fint.

4. Lille måltid

Et stykke frugt, et par skiver ananas eller en håndfuld bær fylder ikke maven op. Det betyder, at det hurtigt vil finde vej ned gennem tarmsystemet, og ikke give anledning til ubehag eller mavepine under motion.

Find din favorit-frugt i tabellen

I denne tabel kan du se, hvad forskellige typer af frugt indeholder af henholdsvis kulhydrat, kostfibre, fedt, protein og energi. Du kan prøve dig frem, og finde din favorit-frugt inden motion.

Læs også: Jeg overspiser efter at jeg har motioneret – hvad gør jeg?

Frisk frugt

Er tørret frugt lige så godt som frisk frugt?

Når frugt bliver tørret, så forsvinder en stor del af vandet. Det betyder at næringsstofferne bliver opkoncentreret. På den måde får du langt mere kulhydrat per gram sammenlignet med frisk frugt. Det samme gælder for indholdet af kostfibre, protein og fedt.

Som du kan se i tabellen nedenfor, så indeholder tørret abrikos 43,3 gram kulhydrat og 9,3 gram kostfibre, hvorimod den friske variant indeholder henholdsvis 7,3 gram kulhydrat og 1,6 gram kostfibre.

Læs også: Skal du spise morgenmad inden motion?

Tørret frugt

Prøv dig frem med tørret frugt

Spis en lille håndfuld rosiner eller 5-6 dadler eller abrikoser før motion. Det kan være en rigtig god ide at drikke et glas vand dertil, så næringstætheden i mavesækken bliver mindre. Vurder så om din mave vil acceptere den lidt mere næringsrige snack under motionen. Virker tørret frugt for dig, så har du altså fundet en før-motion-snack, som du altid kan have liggende på lager, og som samtidig også er nem at have med på farten.