Gode grunde til at spise rugbrød

Rugbrød er sundt - især hvis du køber det "rigtige" rugbrød, så er der masser af sundhedsmæssige fordele for dig.

Husk at kigge efter Fuldkornslogoet, når du vælger rugbrød. Det garanterer et højt indhold af fuldkorn. Foto: Colourbox

Hvor rugbrød er en selvfølge i Danmark, er det knap så populært i resten af Europa. Det er helt normalt for os danskere at sætte os ind på en restaurant til frokost og bestille et par højbelagte rugbrødsmadder for så at kalde det en ”god frokost”. Udover at det kan smage fantastisk, så bidrager det også til danskernes sundhed.

Læs også: Markant forskel på effekten af motion om morgen og aften

Masser af vitaminer og mineraler

På trods af at der skal ganske lidt til for at få den anbefalet mængde af fuldkorn, spiser danskerne ikke nok fuldkorn. Det er kun 27 % af den voksne befolkning, der spiser den anbefalede mængde. Det viser beregninger fra danskernes fuldkornsindtag fra 2011 til 2013. Fødevarestyrelsen anbefaler at spise 75 g fuldkorn hver dag, hvor et serveringsforslag f.eks. er en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød. Mere skal der ikke til.

Fuldkorn betyder, at hele kornet er intakt og er meget lidt forarbejdet. Derfor har det et højt indhold af mikronæringsstoffer og bidrager væsentligt til, at danskerne får tilstrækkelig af vitaminer og mineraler. Derudover er det påvist at mindske risiko for overvægt, hjerte-kar-sygdom, type 2 diabetes og kræft.

Husk at kigge efter Fuldkornslogoet, når du vælger rugbrød. Det garanterer et højt indhold af fuldkorn.

Du er mæt i længere tid og får et jævnt blodsukker efter et måltid

Modsat hvedemel er rugmel rig på kostfibre. Der findes flere slags kostfibre, der hver især har en eller flere egenskaber. Kostfibre fra rugmel er særlig rig på β-glukaner, som er dygtig til at binde væske til sig. Det betyder, at ligesom når majskorn popper vil det fylde mere i mavesækken. Du vil derfor hurtigere føle dig mæt og i længere tid. Derfor bliver det også nemmere at holde en sund vægt.

Læs også: Op til 25 kopper kaffe om dagen gør ingen skade for dit hjerte

Det betyder også, at føden passerer langsommere igennem tarmen og giver et mere jævnt blodsukker sammenlignet med noget med et lavt indhold af kostfibre. Det er forbundet med en lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes.

Når kostfibrene endelig når endetarmen, er de endnu ikke opløst. De vil her blive fermenteret og udskille kort-kædede fedtsyrer, der menes bl.a. at mindske risikoen for kræft.

Se efter Fuldkornslogoet for at garantere et højt indhold af kostfibre.

Mulighed for at spise mere grønt

En rugbrødsmad er som regel opbygget sådan: En bund af rugbrød, smørelse af et fedtstof og så skivepålæg. Det går hurtigt og det fungerer.

Læs også: Sundheds-tip: Mere frugt og mindre frygt

Mange går forbi den mulighed, at der kan toppes med grønt som agurk eller peberfrugt. Det tilføjer smag og giver et sprødt element til en blød, ensformig fornøjelse.

Har du lyst til mere grønt er du nu allerede i gang. Nu hvor du står med agurk og peberfrugt, er det nemt at få agurken til at blive til stave og peberfrugten til både.

Fisk som pålæg

Fisk er ikke det, der bliver spist mest af hos danskerne. For at få mere fisk ind i hverdagen, kan der i stedet for kødpålæg komme makrel i tomat, torskerogn, tun eller resterne fra gårsdagens fiskefrikadeller på rugbrødet. Det smager både godt og giver noget variation til ens go-to spegepølse.

Fedt fra fisk er påvist at gøre blodkar mere bevægelige, forbedre fedtprofilen i blodet og reducere risikoen for åreforkalkning.

Læs også: 5 myter: Er det sundt eller usundt?