Sundheds-tip: Mere frugt og mindre frygt

Det bliver anbefalet af Fødevarestyrelsen at spise frugt, men det indeholder jo også sukker? Bliv klogere på hvorfor du bør spise frugt - og ikke frygte sukkeret.

Frugt er mere end det naturligt forekommende sødemiddel. Det er fyldt med kostfibre, vitaminer og mineraler. Foto: Colourbox

Læs også: Detoxkur – det rene opspind

Fruktose eller frugtsukker er delvis berettiget det dårlige ry, men det er taget ud af en kontekst.

Frugtsukker bliver omsat i leveren, hvor en lille procentdel bliver lagret som fedt. Det betyder potentielt, at en ophobet mængde fedt kan føre til fedtlever. Det medfører en lavere insulinfølsomhed, der kan føre til diabetes.

MEN! For at frugtsukker har denne effekt, kræver det dog et stort indtag. Et indtag brugt i undersøgelser, der ikke afspejler den virkelige verden.

En samling af undersøgelser fandt frem til, at der ikke var et tilstrækkeligt grundlag for at frugtsukker alene er skyld i en forværring af leverhelbred. De dårlige effekter af frugtsukker var sandsynligvis maskeret af et højere indtag af kalorier, der medførte en øget vægt. Overvægt og fedme, ved vi, er den primære årsag til livsstilssygdomme, heriblandt fedtlever og diabetes.

Størstedelen af frugtsukker fås desuden fra tilsat sukker – særligt fra sodavand og lignende. Det skyldes, at almindelig hvidt sukker og højfruktose majssirup består af ca. 50 % fruktose. Det er næsten umuligt at få et højt indtag af frugtsukker alene ved at spise frugt.

Læs også: 5 myter: Er det sundt eller usundt?

Frugt er mere end sukker

Frugt bliver ofte reduceret til at indeholde sukker. Frugt er dog meget mere end det naturligt forekommende sødemiddel. Det er fyldt med kostfibre, vitaminer og mineraler, der er påvist og karakteristik for individer med en lavere risiko for overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft og total dødelighed. Links' referer til en række undersøgelser omhandlende de forskellige livsstilssygdomme.

Jeg vil påstå, at frugtsukker, der har en særlig egenskab til at fremhæve smagen af frugt og bær, gør det attraktivt at spise mere af det. Uden frugtsukker vil frugt ligesom grøntsager sandsynligvis være noget, du først skulle forarbejde og inddrage i et større måltid før det blev spist. I stedet er det velsmagende og meget nemt at spise.

Udover at være velsmagende og fyldt med næringsstoffer har frugt generelt en større mæthedsværdi end mange andre fødevaregrupper. Det viser denne undersøgelse, hvor flere karakteristika af frugt (større vandindhold, flere fibre og lav energitæthed) blev forbundet med en længere mæthedsfornemmelse.

Holder et æble om dagen doktoren væk?

Du er sikkert bekendt med talemåden: ”Et æble om dagen holder doktoren på bagen”. Det er der selvfølgelig nogle forskere, der har undersøgt.

Af dem der spiste mindst ét æble om dagen undgik 39 % at gå til lægen, hvorimod det blandt ikke-æblespisere var 34 %. Efter at have justeret for alt andet, der kunne forklare denne forskel, var der ikke længere nogen sammenhæng at finde. På trods af det fortæller det dog noget om den adfærd, der er karakteristisk for individer, der spiser et æble om dagen.

Læs også: Protein til din træning – de vigtigste spørgsmål

Så når et af de første officielle kostråd lyder: ”Spis frugt og mange grøntsager”, er der flere gode grunde til at spise frugt – udover at det smager godt.

Du kan læse mere om her på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvad der tæller med i de famøse ”6 om dagen”: ”Hvad tæller med i 6 om dagen?”.