Markant forskel på effekten af motion om morgen og aften

Et studie ved Københavns Universitet har fundet frem til, at der er en stor forskel på, hvad du får ud af morgenmotion kontra aftenmotion.

Forskerne har fundet ud af, at motion om aftenen øger kroppens forbrænding over en længere periode. Foto: Colourbox

Det har betydning for effekten af motion, hvorvidt du dyrker det om morgen eller aften. Det har forskere ved Københavnsuniversitet fundet ud af.

Læs også: 3 videnskabelige tips til at få en bedre morgen

”Der ser ud til at være ret markante forskelle på effekten af motion om morgenen og aftenen, og at forskellene sandsynligvis er styret af kroppens indre ur," siger en af forskerne bag studiet Jonas Thue Treebak, lektor på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research til ku.dk.

"Motion om morgenen sætter gang i genprogrammer i muskelcellerne, der gør dem effektive og bedre i stand til at nedbryde sukker og fedt. Motion om aftenen øger til gengæld kroppens forbrænding i længere tid.” 

”Vi kan ikke på det her grundlag sige noget specifikt om, hvorvidt motion om morgenen eller aftenen er bedst."

Jonas Thue Treebak

Dyrk motion om aftenen, hvis du vil tabe dig

Forskerne har fundet ud af, at motion om aftenen øger kroppens forbrænding over en længere periode. Derfor kan det også give anledning til, at folk, der gerne vil tabe sig, prøver kræfter med motion i aftentimerne - og ser om det har en bedre effekt for dem.

Læs også: 6 gode råd om morgen-træning

Er du derimod mere til motion i morgentimerne, så viser forskningen, at muskelcellerne ved motion om morgen gør, at de er mere effektive til at nedbrydre sukker og fedt. Hvilket er interessant i forskningen omkring især diabetes 2.

Når begge tidspunkter er taget i betragtning, så kan der dog ikek siges noget om, hvilket tidspunkt er bedst.

”Vi kan ikke på det her grundlag sige noget specifikt om, hvorvidt motion om morgenen eller aftenen er bedst," forklarer Jonas Thue Treebak og fortsætter:

Læs også: Så meget forbrænder du ved at gå og løbe

"Vi kan bare konkludere, at det ser ud som om, at det kan have forskellig effekt. Men det er i sig selv et gennembrud for os, og vi er nødt til at arbejde videre for at finde ud af, hvilke gavnlige effekter det kan have i mennesker, hvis man timer motion mere præcist til et tidspunkt på dagen."