Forskning bekræfter: Sådan bevæger du dig mere i din hverdag
Et studie har et bud på, hvordan du nemt kan bevæge dig nemmere i hverdagen. Generelt set, bevæger mange danskere sig for lidt i forhold til anbefalingerne.
Bruger du en aktivitetsmåler såsom apps på din telefon, træningsur, eller en skridttæller? Så viser ny forskning, at du har en større chance for at bevæge dig mere end personer, der ikke benytter en aktivitetsmåler.
Hvorfor bør du bevæge dig mere?
Fysisk aktivitet dækker over al bevægelse, der øger din forbrænding. Det kan for eksempel være hus- og havearbejde, at tage trapperne, cykle til og fra arbejde, planlagt motion i idrætsklubben eller træningscenteret, eller en løbetur.
Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lyder på 30 minutter fysisk aktivitet om dagen. De 30 minutter indebærer al aktivitet, der gør dig forpustet og skal vare i mindst 10 minutter ad gangen. Jo mere, des bedre. Desuden bør man mindst to gange om ugen lave fysisk aktivitet med høj intensitet af minimum 20 minutters varighed (1).
Daglig bevægelse er godt for din sundhed, og der er evidens for at fysisk aktivitet reducerer risikoen for type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme, vægtøgning og overvægt, kræft i tyktarm, bryst og livmoder og knogleskørhed mv.(2,3)
Bevæg dig mere med en aktivitetsmåler
Danske forskere fra Københavns Universitet, Rigshospitalet og andre hospitaler i Region Hovedstaden satte sig for at undersøge hvilken effekt, det har på fysisk aktivitet at benytte sig af aktivitetsmålere.
Forskerne lavede en systematisk gennemgang af den eksisterende litteratur. De inkluderede 121 studier med 16.743 forsøgspersoner. Alle studierne er af højeste kvalitet, såkaldte ’randomiserede, kontrollerede forsøg’ (4).
Fælles for alle studier er, at forsøgspersonerne var inddelt i to grupper. En interventionsgruppe, hvor forsøgspersonerne fik feedback fra aktivitetsmålere, og en kontrolgruppe, der ikke fik feedback fra aktivitetsmålere. Alle typer af aktivitetsmålere i interventionsgruppen blev inkluderet.
Forskerne kombinerede resultaterne på tværs af alle studierne. De fandt en moderat effekt af at benytte aktivitetsmålere svarende til 1.235 ekstra skridt om dagen sammenlignet med kontrolgruppen (i alt 103 studier og 12.840 forsøgspersoner).
Yderligere fandt forskerne, at personerne der fik feedback af en aktivitetsmåler, bevægede sig 48 minutter mere i kategorien med moderat og høj intensitet sammenlignet med kontrolgruppen (i alt 63 studier og 8.250 forsøgspersoner).
Studiet viser desuden, at brugen af aktivitetsmålere er effektiv blandt alle voksne - både i raske forsøgspersoner, men også i forsøgspersoner med f.eks. overvægt, cancer, diabetes, lungesygdomme.
Yderligere viste resultaterne, at alle typer af aktivitetsmåling har samme effekt, så det er altså op til dig at vælge, om du vil bruge et ur, app på mobilen eller en skridttæller (4).
Hvor meget skal der til for at forbedre din sundhed?
Forskerne bag studiet mener, at der er god grund til at benytte sig af aktivitetsmålere for at få befolkningen til at bevæge sig mere. Dog er det ikke muligt på baggrund af resultaterne at sige, om det virker på individniveau, men det ser ud til, at det virker på gruppeniveau at monitorere fysisk aktivitet.
Tidligere forskning har vist, at en forøgelse på 1.000 skridt om dagen har en mærkbar effekt på dødeligheden. Effekten af at øge sit niveau af fysisk aktivitet er stærkest hos personer, der dagligt tager under 8.000 skridt om dagen. Derfor er resultaterne fra de danske forskere især relevante for personer, der ikke er fysisk aktive i en grad, der lever op til anbefalingerne (4).