Forhøjet blodtryk – Det bør du gøre

Hjerteforeningen vurderer, at omkring 20 % af den danske befolkning har forhøjet blodtryk. Læs med og blive klogere på, hvordan du kan sænke dit blodtryk.

Det er videnskabeligt bevist, at et højt indtag af salt fører til en stigning i blodtrykket. Foto: Colourbox.com

Mange danskere går rundt med forhøjet blodtryk uden at være klar over det. Det er et problem, da forhøjet blodtryk er en af de hyppigste årsager til at udvikle hjertekarsygdomme.

Læs også: Får du for meget eller for lidt salt i din kost?

Hvad er blodtrykket?

Blodtrykket bruges som et mål for, hvor hårdt hjertet arbejder. Jo større kraft hjertet trækker sig sammen med, jo højere bliver blodtrykket. Hvis dine blodårer er forkalkede, vil dit hjerte skulle pumpe blodet igennem årerne med en større kraft, da forkalkningen vil yde modstand i kredsløbet.

Et normalt blodtryk målt hos lægen er 120/80 mmHg. Forhøjet blodtryk kategoriseres som 140/90 mmHg, og er et udtryk for at hjertet arbejder for hårdt for at pumpe blodet rundt i kroppen.

Et blodtryk varierer i løbet af dagen - men også fra dag til dag. Jo mere afslappet du er, des lavere er dit blodtryk. Jo mere du anstrenger dig fysisk eller, hvis du bliver psykisk påvirket, desto mere stiger dit blodtryk. Disse variationer er helt normale og ikke farlige for din krop. Du skal dog helst undgå at gå rundt med et vedvarende forhøjet blodtryk. Et blodtryk skal måles i hvile, og du skal helst sidde/ligge stille i 10 minutter inden blodtrykket måles.

Hvordan kan du sænke dit blodtryk?

Der findes flere måder, hvorpå du på egen hånd kan sænke dit blodtryk.

Læs også: Bloddonor? Så lang tid går der, før kroppen er klar igen
  1. Spis mindre salt

Det er videnskabeligt bevist, at et højt indtag af salt fører til en stigning i blodtrykket. De officielle anbefalinger lyder på et maksimumindtag på 5-6 gram salt per dag (De nordiske næringsstofanbefalinger og WHO). Kun 1 ud af 10 danskere har et saltindtag på under 5,8 gram dagligt (Rapporten salt og sundhed). Salt tiltrækker væske i blodbanen, og det får blodtrykket til at stige. Spar på saltet i madlavningen og minimer dit indtag af forarbejdet mad og færdigretter.

  1. Stop med at ryge

Rygning både indsnævrer dine blodårer, og gør væggene i blodkarrene stive. Det bevirker, at hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt i kroppen, og dermed stiger blodtrykket. Derudover får rygning blodet til at størkne lettere, hvilket øger risikoen for blodpropper.

  1. Vægttab

Bærer du rundt på ekstra kilo, vil den ekstra fedtmængde øge modstanden i dine blodårer, og dit hjerte skal pumpe hårdere, og blodtrykket stiger. Det er derfor en fordel at tabe nogle kilo, hvis du har forhøjet blodtryk.

  1. Spis mindre mættet fedt og kolesterol

Har du et højt indtag af mættet fedt og kolesterol, vil du have en større risiko for at ophobe kolesterol i dine blodårer. Det kan føre til åreforkalkning, hvilket øger modstanden i blodbanen, og dermed stiger blodtrykket.

Læs også: 8 forslag: Skift populær mad med sundt alternativ
  1. Drik mindre alkohol

Når det gælder alkohol, så er lidt alkohol godt, men for meget alkohol er ikke godt for dit blodtryk. Så har du et alkoholforbrug på over 2 genstande dagligt, er det en rigtig god ide at sænke alkoholforbruget.

  1. Sørg for at få sved på panden hver dag

Regelmæssig fysisk aktivitet, hvor du får sved på panden, sænker blodtrykket. Fysisk aktivitet styrker dit hjerte og blodårer, og du kan pumpe blodet rundt med en mindre indsats. Det sænker blodtrykket.

  1. Undgå stress

Det er ikke farligt at have travlt, men hvis du er stresset over en lang periode, så kan du risikere at dit blodtryk stiger.

Er du i tvivl om du har forhøjet blodtryk?

Så book en tid ved din læge, hvor du kan få målt dit blodtryk. Du vil ofte få et blodtryksapparat med hjem, så du kan måle det under hjemlige forhold.

Læs også: Mad du bør spise mere af, jo ældre du bliver