Hvad siger min puls om mig?

Din puls fortæller dig meget mere end blot, hvor mange gange dit hjerte trækker sig sammen per minut.

Pulsen opgøres som antal slag per minut, og er således et udtryk for hvor hurtigt eller langsomt dit hjerte slår. Foto: Colourbox

Hjertet sørger for, at der kontinuerligt sendes blod rundt i kroppen. Hver gang hjertet trækker sig sammen pumpes en lille mængde blod ud i hovedpulsåren og videre ud i kroppen. Hver sammentrækning af hjertet kan mærkes som en puls (eller et slag) i blodårerne.

Læs også: Forhøjet blodtryk – Det bør du gøre

Pulsen opgøres som antal slag per minut, og er således et udtryk for hvor hurtigt eller langsomt dit hjerte slår.

Hvordan måler du din hvilepuls?

Din hvilepuls er lig med antallet af pulsslag pr. minut, når din krop er i hvile. Du kan måle den med eller uden brug af puls-ur:

  • Med puls-ur: Dit puls-ur kan registrere den lavest opnåede hvilepuls i løbet af natten, hvis du sover med uret på. Alternativt kan du have uret liggende ved sengen, og tage uret på, når du vågner. Herefter kan du aflæse det laveste pulsslag før du står ud af sengen.
  • Uden puls-ur: Ligesom med puls-ur, så får du den mest korrekte hvilepuls ved at måle den om morgenen før du står ud af sengen. Det eneste du skal bruge, er et stopur. Du placerer to fingre på din halspulsåre eller dit håndled, og tæller antal pulsslag på 15 sekunder. Herefter gange du tallet med 4, og du har hermed din hvilepuls. Du kan med fordel gentage dette et par morgener i træk, og udregne et gennemsnit.

Hvad bør din hvilepuls være?

Er du kvinde, så bør din hvilepuls være omkring 70-90 slag i minuttet, og er du mand, så er tallet 60-80 slag i minuttet. Forskellen ligger i hjertets størrelse. Gennemsnitligt har mænd et større hjerte og det kan således pumpe mere blod ud per slag end kvinder. Kvinders hjerter skal derfor pumpe flere gange for at pumpe samme mængde blod rundt i kroppen.

Hvad gør motion ved din hvilepuls?

Sygdomme kan forårsage både fald og stigning i pulsen. Hos raske personer ser man, at der er en sammenhæng mellem kondition og hvilepuls. Jo mere veltrænet du er, desto lavere vil din hvilepuls være. Sportsfolk har som regel en hvilepuls omkring 50.

Læs også: Sådan beregner du dit energibehov

Hjertet er en muskel, som trænes under konditionstræning. Et stærkere hjerte, kan trække sig kraftigere sammen, og det vil bevirke, at hjertet tømmes bedre ved hver sammentrækning. Det betyder, at et trænet hjerte kan pumpe samme mængde blod rundt i kroppen ved færre slag sammenlignet med et utrænet hjerte. Dermed faldet din hvilepuls som følge af motion.

Er høj hvilepuls forbundet med kortere levetid?

Et danske forskningsstudie har vist, at selv når forskerne tog højde for konditallet, så er en høj hvilepuls forbundet med en kortere levetid. Forskerne forklarer, at en høj hvilepuls medfører belastning af både hjerte og blodkar.

I naturen er der en klar sammenhæng mellem hvilepuls og levelænge. En rotte har en hvilepuls omkring 240 slag per minut, og lever cirka 5 år. En kæmpeskildpadde har en hvilepuls på bare 6 slag per minut, og kan leve over 100 år.

Hvordan sænker du din hvilepuls?

Din puls påvirkes af mange faktorer. Du kan dog på egen hånd være med til at sænke din hvilepuls:

Læs også: Grundstenene i en sund livsstil
  1. Vær fysisk aktiv: Klart den mest effektive metode til at sænke din hvilepuls. Sørg for at træne dit hjerte (få pulsen op) dagligt.
  2. Undgå eller minimer graden af overvægt: Ekstra kilo vil øge presset på dit hjerte, da fedtvævet vil øge modstanden i dine blodkar. Dit hjerte skal derfor pumpe flere gange for at få samme mængde blod rundt i kroppen sammenlignet med en normalvægtig person.
  3. Undgå stress over længere perioder: Stresshormoner som kortisol og adrenalin øger din hvilepuls. Det er dog ikke farligt at være stresset over en kortere periode. På den lange bane er stress-tilstande dog ikke at foretrække.
  4. Undgå jernmangel: Kvinder i den fertile alder er i risiko for at være i jernmangel. Jernmangel fører til blodmangel og dermed en lavere blodprocent. Hjertet skal derfor pumpe oftere for at få tilstrækkeligt med blod (og dermed ilt) rundt i kroppen. Tegn på jernmangel er træthed og bleghed. Husk at spise fisk, kød, skaldyr, kerner, nødder, grønne grøntsager og frø for at undgå jernmangel.
  5. Undgå eller minimer rygning: Rygning påvirker din hvilepuls i en ugunstig retning. Ryger du 20 cigaretter om dagen vil din hvilepuls ligge 7 slag højere per minut end en ikke-ryger.

Søg råd hos lægen

Er du bekymret for din hvilepuls, kan du opsøge din læge. I kan i samarbejde vurdere livsstilsændringer eller yderligere undersøgelser.