Forskning bekræfter: Nat- og indendørsarbejdere får for lidt lys

Det er dit mentale helbred, der er på spil, hvis du ikke får lys nok. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på, om du får nok lys på dit arbejde.

Det kan være hårdt for især det mentale helbred ikke at få nok lys, fastslår forskerne. Foto: Colourbox

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har påvist, at særligt jer, der arbejder indendøre eller om natten, ikke får nok lys. Det kan være hårdt for især det mentale helbred, fastslår forskerne.

Læs også: Gode grunde til at spise rugbrød

”Resultaterne understreger, at der er stor forskel på lysniveauerne afhængig af, om man er ude eller inde i løbet af sin arbejdsdag. Hvis man ikke er opmærksom eller ikke arbejder udendørs som fx gartner, får man generelt for lidt lys i sin hverdag. Det kan være problematisk, fordi lyset har stor betydning for vores fysisk og psykiske velbefindende,” siger professor Henrik Kolstad fra Arbejdsmedicin til au.dk.

Derfor er dagslys vigtigt

Dagslys har en betydning for vores mentale helbred. Derfor har studiet også til formål at skabe overblik over den mængde af dagslys, som forskellige slags arbejde giver.

Læs også: Fiskeolie – er det spild af penge?

Mængden af dagslys kan måles i lux. 100 lux er en meget mørk og overskyet dag - 10.000 lux er fuldt dagslys.

For indendørsarbejdere om sommeren viser det sig, at de kun får 1.000 lux i dagtimerne - og blot 400 lux om vinteren. Til sammenligning får udendørsarbejdere i snit 4-5.000 lux om sommeren og 1.000-2.000 lux om vinteren. Sidsnævnte mængde lux bruges blandt andet til behandling mod depressioner.

Læs også: Detoxkur – det rene opspind

”Det er viden, som bygherrer og arkitekter skal have med, når de bygger nye boliger eller indretter arbejdspladser,” siger Henrik Kolstad.

Natarbejdere i øget risiko for kræft

Kortlægningen er især også vigtig for natarbejdere, da der er indikationer om, at de har en større risiko for at få kræft end dem, som får mere dagslys på deres arbejde.

Der er nemlig et særligt hormon, som hedder melatonin, som især bliver udskilt om natten, og spiller en stor rolle i reguleringen af ens døgnrytme. Netop mangel på melatonin er sat i forbindelse med forekomst af kræft hos natarbejdere.

Det nye studie viser, at de fleste natarbejdere kun kortvarigt er udsat for lysniveauer, som påvirker melatonin. Ifølge Henrik Kolstad er det beroligende nyt for de mange, som arbejder om natten.

Læs også: Hvor meget motion skal der til – før det gør en forskel?