Bloddonor? Så lang tid går der, før kroppen er klar igen

Få svaret på, hvornår din krop er tilbage i topform, efter du har givet blod. Så kan du bedre planlægge din bloddonation og dit næste løb.

”Overordnet skal der for mænd gå mindst 14 dage efter en bloddonation, for at der ikke er en mærkbar effekt." Foto: Colourbox.com

Når du giver blod, vil det kunne mærkes på dit energiniveau helt op til 28 dage efter donationen.

Det viser en dansk undersøgelse, som for første gang klarlægger, hvilken indflydelse bloddonation har, når du er motionist.

På trods af en individuel respons hos forsøgsdeltagerne, viste der sig et mønster.

”Overordnet skal der for mænd gå mindst 14 dage efter en bloddonation, for at der ikke er en mærkbar effekt. Skal man være helt sikker, er det nødvendigt med 4 uger,” forklarer Jørn Wulff Helge til vorespuls.dk.

Han er afdelingsleder og professor ved Biomedicinsk Institut, tilknyttet Center for Sund Aldring og står bag undersøgelsen.

Derfor går der så lang tid

De fleste bloddonorer ved, at de skal skrue ned for de vilde udskejelser dagen efter en tapning. Men indtil nu har det været uvist, hvordan det præcist påvirker motionisten; dagen efter, ugerne efter og en måned efter.

Når du afleverer en portion blod, mister du cirka 10 % af dit samlede blodvolumen.

Ifølge undersøgelsen betyder det, at din udholdenhedsevne er reduceret med 5,5 % tre dage efter en tapning.

”Selvom der forholdsvist hurtigt – nemlig efter 24-36 timer – sker en væskeforskydning, så blodvolumen igen er oppe på de normale 5 liter, så er blodet nu blevet ’tyndere’,” forklarer Jørn Wulff Helge.

Det vil sige, at der er færre røde blodlegemer og dermed mindre kapacitet til at transportere ilt i blodet. Den sædvanlige løbetur kan altså føles usædvanligt hård.

”Denne reduktion påvirker din udholdenhed, fordi transportkapaciteten for ilt i blodet er mindre, og det giver en nedsat udholdenhed,” forklarer han.

Læs også: Præstationsevne: Hvor god form er du i?

Efter to uger var flertallet af forsøgsdeltagernes præstationsevne tilbage til normalen. For nogle få tog det en måned.

Ilttransporten går langsommere

Din kondition siger noget om, hvor meget ilt du maksimalt kan optage fra blodet og bruge til at skabe energi i musklerne.

Her er hæmoglobin afgørende. Det er et proteinstof, som findes i de røde blodlegemer og transporterer ilt fra lungerne ud til kroppens væv.

Hos forsøgsdeltagerne var koncentrationen af hæmoglobin efter tre dage faldet med 7,9 %. Det er et fald, som kan mærkes.

”Hvis du motionerer regelmæssigt vil de knap 8 % kunne mærkes. Men der er selvfølgelig mange ting, som påvirker præstationen, og det kan derfor være svært at sige, hvad der præcist gør, at du ikke præsterer optimalt på dagen,” forklarer Jørn Wulff Helge.

Jørn Wulff Helge nævner faktorer som temperatur, hård træning dagen før og om du lige har spist inden træningen.

Læs også: Ny viden om løb: Sådan bliver du hurtigere

Hvor tæt på et større løb kan jeg blive tappet?

Når du giver blod, tager tapningen en time. Men faktisk er din krop påvirket helt op til en måned efter.

”Bloddonation påvirker jo også ens trænings- og restitutionsevne. Alt andet lige vil du kunne træne mindre hårdt og skulle bruge mere tid til restitution efter en bloddonation. Det vil tilsammen også nedsætte din præstationsevne,” forklarer Jørn Wulff Helge.

Så har du trænet op til et større løb, kan du med fordel lægge tapningen minimum fem uger inden.

Du kan dog roligt forsætte den gode gerning og blive tappet regelmæssigt, uden at det påvirker din kondition i det lange løb.

Chancen for at du sætter personlige rekorder de første dage efter, du har givet blod, er bare mindre.