Guide til hjerteglade fødevarer
Der er fødevarer, der er værd at overveje, hvis du har begyndende helbredsproblemer.
Flere fødevarer bliver ofte gjort til mere end de er. De er rige på næringsstoffer, men har udover det ikke nogen reelle sundhedsmæssige effekter. Der er dog en række fødevare, som du bør overveje, hvis helbredet er skrantende.
Hjerte-kar-sygdomme, som forsnævring af blodårer omkring hjertet, arme og ben samt slagtilfælde, øger betydeligt risikoen for tidlig død. Forsnævring af blodårerne kaldes også åreforkalkning, der ofte er forårsaget af en forringet fedtprofil i blodet med forhøjet blodtryk som følge.
En omlægning af din kost og fysiske aktivitet danner altså grundlaget, hvis der skal ske en forbedring. Nogle fødevarer er dog påvist at have en ekstraordinær effekt.
Bladgrøntsager, rødbeder, hvidløg og mørk chokolade kan være en ekstra hjælp for dem i øget risiko for at udvikle en hjerte-kar-sygdom.
Bladgrøntsager og rødbeder
En sund blodåre er en bevægelig blodåre. Grøntsager som bladgrønt og rødbeder har en høj koncentration af et molekyle, der hedder nitrat. Nitrat omdannes til nitrogenmonoxid i kroppen, der får blodårerne til at være mere bevægelige. Det øger blodgennemstrømningen og sænker blodtrykket.
Siden en typisk vestlig kost har et lavt indhold af nitrat, er det særlig fordelagtig for dem med forhøjet blodtryk at spise flere grøntsager, her især bladgrønt og rødbeder, som har den højeste koncentration af nitrat. Det viser en samling af undersøgelser, hvor jo mere var bedre. For raske personer kan det muligvis virke forebyggende, siden dem, der spiser mange grøntsager, er påvist at have en lavere risiko for at udvikle en hjerte-kar-sygdom.
Hvidløg
Hvidløg er almindelig brugt som lægeplante gennem flere tusind år. Siden har den moderne lægevidenskab fulgt op på hvorvidt, hvidløg har sundhedsfremmende egenskaber.
Oversat til praksis betyder det, at for at få gavn af hvidløg bør 1-2 store, fede hvidløg blive spist dagligt i min. 2 måneder.
For dem med dyslipidæmi (forringet fedtprofil i blodet) kan hvidløg forbedre ens kolesteroltal. En samling af undersøgelser viste, at en supplering af hvidløg markant sænkede den totale mængde kolesterol, det ”dårlige” kolesterol og hævede det ”gode” kolesterol. Derudover kan hvidløg også sænke blodtrykket for dem med et forhøjet blodtryk.
Hvidløg indeholder molekyler, der ved at blive tygget, skåret i eller knust, udløser komponenter, der har sundhedsfremmende effekter på både fedtprofilen og blodtrykket.
For at få en tilstrækkelig mængde skal der indtages 600-1200 mg/d. Oversat til praksis betyder det, at for at få gavn af hvidløg bør 1-2 store, fede hvidløg blive spist dagligt i min. 2 måneder. Få er dog så glade for hvidløg, og det er derfor muligt at købe det som tilskud. Vær dog opmærksom på, at et indtag på ≥400 mg/kg/d kan medføre en giftig mængde.
Mørk chokolade
De fleste har efterhånden hørt, at det er godt at spise mørk chokolade. Det skyldes, at kakao er rig på flavonoider. Flavonoider har den samme effekt som nitrat, der øger bevægeligheden i blodårerne og sænker blodtrykket. Indholdet af flavonoider er relateret til mængden af kakao, hvilket betyder, at hverken hvid eller lys chokolade har en effekt på blodtrykket.
Mørk chokolade har i flere undersøgelser vist en effekt på både raske og personer med forhøjet blodtryk. Det tyder dog på, at den største effekt findes hos dem med et forhøjet blodtryk.
Det kræver et dagligt indtag på 25-40 g mørk chokolade med mindst 85 % kakao for at få en effekt. Vær dog opmærksom på, at det svarer til 145-235 kcal – næsten tilsvarende en typisk chokoladebar. For dem der nyder mørk chokolade, kan det derfor være nemt at spise for meget. Vær opmærksom på, at du ikke overstiger din normale BMI-grænse.
Afsluttende bemærkning
Husk at enkelte fødevarer eller tilskud ikke kan være en erstatning for at spise varieret - ikke for meget og være fysisk aktiv. Bladgrøntsager, rødbeder, hvidløg og mørk chokolade kan dog være en ekstra hjælp for dem i øget risiko for at udvikle en hjerte-kar-sygdom.