Hvad kan chili egentlig udover at være stærk?
Få indblik i, hvilke egenskaber chili har - og om de er relevante for dig.
Få ting har fået danskerne så meget på en trend, som da Chili Klaus inviterede Bubber op fra badekarret og ind i sin spisestue til verdens stærkeste chili.
Det er dog ikke kun danskerne, der er interesseret i chili - men også forskningsverdenen. De har nu forsket på chili i et par årtier og særligt de stoffer, der giver den brændende fornemmelse - også kaldet capsaicinoider. Bedst kendt blandt capsaicinoider er capsicin, der udgør ca. 70 % af capsicinoiderne.
Chiliens egenskaber
Chili er især blevet populær for sine egenskaber til at øge ens energiforbrug, fedtforbrænding og mindske appetitten. Netop det har en gruppe forskere sat sig for at undersøge i en samling af undersøgelser.
Det er dog værd at bemærke, at det ikke er ualmindeligt for forskere at give en meget stor mængde i et forsøg. Det har den ulempe, at det nogle gange bliver svært at genskabe de samme betingelser i en hverdag. Det betyder altså, at de resultater der præsenteres senere, er på baggrund af at forsøgspersoner er blevet givet en koncentreret mængde capsicinoider i en kapsel eller utrolig meget chili i ét måltid.
Appetit
En lavere appetit vil ofte resultere i et lavere indtag af kalorier. Efter at have indtaget chili fik forsøgspersoner efterfølgende udleveret et spørgeskema omkring appetit og et måltid, hvor de måtte spise alt det, de havde lyst til.
I de fleste undersøgelser spiste de, der fik capsicinoider, mindre end dem, der ikke fik og havde mindre appetit før måltidet.
Det tyder altså på, at chili indirekte kan bruges til at indtage færre kalorier og hjælpe et vægttab. Det er dog forbeholdt dem, der ikke er vant til at spise chili. En interessant undersøgelse fandt, at de, der var vant til chili, ikke havde en påvirket appetit. Siden det er muligt at vænne sig til stærk mad, er det altså ikke sikkert, at det fortsat har den samme effekt over en længere periode.
Fedtforbrænding
For fedtbrænding var der en markant stigning ved at indtage kapsler med capsicinoider. Det tyder dog på at være forbeholdt overvægtige og selvom det øgede fedtforbrændingen, tabte forsøgspersonerne sig ikke yderligere end dem, der ikke fik capsicinoider.
Energiforbrug
De fleste undersøgelser fandt et øget energiforbrug alene ved capsicinoider i kapsler. Det svarede ofte til 50 kcal/d og er til sammenligning ca. 2-4 brikker Marabou-chokolade. Det er en lille forskel, der lige så godt kunne skyldes almindelig variation i ens stofskifte.
Sikkerhed
Chili Klaus måtte flere gange berolige Bubber med, at han ikke ville dø af at spise den chili. Hvorvidt capsicinoider er sikkert at indtage, det er blevet vurderet i de fleste undersøgelser. Ingen undersøgelser er endnu blevet afbrudt pga. bivirkninger på trods af meget store mængder. Nogle forsøgsdeltagere må dog melde sig ud af forsøget, da de oplever maveproblemer.
Konklusion
Den endelige vurdering af chili må være, at når capsicinoider ekstraheres fra chili og bliver givet i en meget stor mængde i en kapsel eller som større mængder chili, har det nogle interessante effekter. Det er det dog kun relative små resultater, der sandsynligvis hverken gør en forskel på vægt eller kropskomposition. Dermed er det ikke sagt, at chili er ubrugeligt. Det kan i stedet anskues som et redskab til vægtkontrol, særligt som appetitregulerende.