Energidrikke – derfor bør du holde igen med dem
De populære energidrikke virker tiltalende for mange, men du bør overveje dit indtag af dem af flere grunde.
Det høje sukker-, energi- og koffeinindhold kan have indvirkning på din sundhed. Fødevarestyrelsen rapporterer i Energidrikkeundersøgelsen fra 2013, at 42% af brugerne har oplevet bivirkninger ved indtag af energidrikke. De hyppigste bivirkninger er søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken.
3 gode grunde til at holde igen med energidrikke
Til trods for de energigivende og opkvikkende egenskaber kan det være en god ide at holde lidt igen med dit indtag af energidrikke.
- Højt sukkerindhold
Danskerne indtager ifølge Fødevareinstituttet langt mere tilsat sukker, end de 10% som det anbefales i de Nordiske Næringsstofanbefalinger. Faktisk indeholder energidrikke ofte mere sukker end sukkersødede sodavand. Dog findes der også sukkerfri udgaver af energidrikke.
Sukker er meget simpelt opbygget, og det nedbrydes meget nemt i vores fordøjelsessystem. Det betyder, at der ikke går særlig lang tid fra, at du indtager energidrik, til at du rent faktisk kan måle en stigning i dit blodsukker. Det kan kortvarigt give en følelse af mere energi i kroppen. Dog kan man efterfølgende opleve et ’dyk’ i energiniveau pga. en overproduktion af insulin. Faldet i blodsukkeret kan føre til ubehag og øge risikoen for overspisninger efterfølgende.
Et af de officielle danske kostråd lyder ’Sluk tørsten i vand’. På den måde undgår du at indtage sukker fra drikkevarer. Det er nemlig både nemt og hurtigt at drikke sig til alt for meget sukker gennem læskedrikke.
Desuden nedbryder sukker tandemaljen, som beskytter tænderne. Risikoen for huller falder med mindre sukkerindtag.
- Højt energiindhold
Sukker indeholder meget energi, som opgøres i kalorier. Sukker indeholder mange flere kalorier per gram sammenlignet med f.eks. frugt og grønt. Indtager du meget sukker, særligt i flydende form, er det nemt at komme i en positiv energibalance. Er du i energioverskud betyder det, at du vil tage på i vægt over tid.
Hvis du gerne vil være i energibalance, er det en rigtig god ide at skære ned på kalorieholdige fødevarer, som f.eks. læskedrikke, slik, kager, chips og chokolade. De bidrager nemlig med meget energi - men mætter meget lidt.
- Højt koffeinindhold
Energidrikke indeholder koffein, som virker opkvikkende ligesom kaffe. Koffeinindholdet varierer mellem de forskellige brands.
Voksne bør højst indtage 400 mg koffein per dag, hvilket svarer til fire kopper kaffe (2 dl/kop). Hvor en kop kaffe indeholder cirka 100 mg koffein, er koffeinindholdet i the og cola cirka en tredjedel.
Hjerteforeningen oplyser, at moderate mængder af koffein ikke som udgangspunkt er skadelige for raske mennesker, men at koffein udløser blodtryksstigning og hjertebanken. Du kan også føle trykken for brystet åndenød, koncentrationsbesvær og søvnbesvær.
Officielle anbefalinger til indtag af energidrikke
- Fødevarestyrelsen fraråder at børn drikker energidrikke, da deres hjerne er meget sensitiv over for koffein, mens den udvikles.
- Unge tåler højst 2,5 dl energidrik om dagen, men Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at unge højst drikker 0,5 liter energidrik eller sukkersødede drikke om ugen.
- Fødevarestyrelsen råder til, at du er påpasselig med at blande energidrik og alkohol, da energidrikken kan kamuflere alkoholens virkning.
- Gravide og ammende kvinder bør udvise forsigtighed ift. indtag af koffein og begrænse deres indtag.
Kilde: Fødevarestyrelsen