Hvornår er kaffe usundt?

Forskning viser, at kaffe er associeret med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme end tidligere antaget. Men hvornår og i hvilke mængde er det usundt at drikke kaffe?

Koffeinen i kaffen har stimulerende egenskaber, der påvirker vores nervesystem til at være mere vågen. Det betyder, at nogle mennesker har svært ved at falde i søvn, hvis de drikker kaffe i timerne frem til sengetid. Foto: DGI

Kaffe laves ud fra tørrede, ristede og malede kaffebønner, og der findes et stort udvalg af kaffetyper, fx instantkaffe, stempelkaffe, filterkaffe og espresso med varierende indhold af mælk.

Læs også: Op til 25 kopper kaffe om dagen gør ingen skade for dit hjerte

Kaffe er særligt kendt for dens høje indhold af koffein, der virker stimulerende i hjernen, men kaffebønner indeholder også andre aktive stoffer, der påvirker kroppen.

Studier linker indtag af kaffe og mindre risiko for hjerte-kar-sygdomme

Et stort studie fra England har fulgt over en halv million englænderne over 12 år. Deltagerne startede med at registrere deres normale kaffeindtag. Herefter lod de tiden gå, og fulgte op på deltagernes sundhedsmæssige tilstand efter 12 år.

Forskerne fandt, at 2-3 kopper kaffe per dag var associeret med en mindre risiko for hjerte-kar-sygdomme og død. Derfor mener forskerne bag studiet, at man ikke skal blive afskrækket og afholde sig fra kaffe, og at det sagtens kan være en del af en sund livsstil.

Til trods for de gode effekter af kaffe, så er der situationer, hvor du bør overveje dit kaffeindtag:

  1. Hvor meget er for meget?

Flere studier har dog vist, at man ikke blot kan drikke løs for at opnå de positive effekter på helbredet. Der er nærmere tale om en U-formet kurve, hvor den optimale effekt opnås ved omkring 2-4 kopper kaffe dagligt. Den gavnlige effekt falder ved både færre og flere kopper kaffe.

Læs også: Derfor skal du drikke kaffe
  1. Aftenkaffe og søvn

Koffeinen i kaffen har stimulerende egenskaber, der påvirker vores nervesystem til at være mere vågen. Det betyder, at nogle mennesker har svært ved at falde i søvn, hvis de drikker kaffe i timerne frem til sengetid.

Det er meget individuelt fra person til person, om de oplever søvnbesvær efter kaffeindtag i forbindelse med sengetid. Nogle mennesker kan falde i søvn umiddelbart efter, at de har drukket deres aftenkaffe, mens andre allerede stopper med at drikke kaffe ved 16-tiden.

Det bedste råd er at undgå kaffe i et par timer inden sengetid, hvis du oplever, at du har problemer med at falde i søvn efter aftenkaffe. Det kan også være, at du føler dig træt til trods for en hel nats søvn, og her kan det også være en god ide at prøve at skære aftenkaffen væk, da den kan påvirke andre elementer af søvnen end blot søvntiden.

  1. Morgenkaffe og sure opstød

For mange mennesker er morgenkaffen den bedste og et fast ritual af morgenrutinen. Dog kan koffeinen i kaffen føre til øget syreproduktion i mavesækken. Hvis det fører til ubehag (fx sure opstød), så er det en god ide at spise morgenmad samtidig.

  1. Graviditet og amning

Er du en ’stor’ kaffedrikker? Ja, så kan det godt være en god ide at reducere dit kaffeindtag en smule, hvis du bliver gravid. Forskning har vist, at cirka 3 daglige kopper kaffe ikke har nogen uhensigtsmæssige effekter for babyen (fx risiko for spontan abort, dødfødsel og misdannelser), men at øget kaffeindtag derover kan have negative effekter.

Læs også: Er vitamin- og mineraltilskud nødvendigt?

Den stimulerende effekt vi oplever ved indtag af kaffen (pga. koffeinen) overføres via amning til babyen. Derfor er det her også et godt råd at holde kaffeindtaget til 2-3 kopper dagligt.

  1. Hjertebanken

Hvis du oplever hjertebanken ved indtag af kaffe, kan det være en god ide at skære lidt ned på kaffeforbruget. Du kan også undgå espressokaffe, og i stedet drikke instantkaffe eller stempelkaffe, der har et lavere koffeinindhold.

Tip:

Vil du undgå nogle af ovenstående situationer som fx søvnløshed eller sure opstød, men stadig gerne bibeholde din kaffe? Så kan du prøve at drikke koffeinfri kaffe f.eks. om aftenen eller om morgenen. Det gælder også, hvis du er gravid, ammer, eller oplever hjertebanken ved almindelig kaffe.