Derfor skal du drikke kaffe
Er du i tvivl, om din næste kop kaffe er godt for dit helbred? Så læs med her, mens du nyder din kaffe.
Danmark er et af de lande i verden, der drikker allermest kaffe. Gennemsnitligt drikker danskere tre til fire kopper kaffe om dagen. Dette gør os til det fjerdemest kaffedrikkende land.
Men hvad betyder det for vores sundhed? Gennem tiden har der været modstridende svar på det spørgsmål.
Derfor satte Vidensråd for Forebyggelse sig for at undersøge dette. Al videnskabelig litteratur blev samlet og vurderet i rapporten ”Kaffe, sundhed og sygdom” fra 2012. Hovedkonklusionen blev, at for raske personer er kaffe ufarligt og ligefrem gavnligt for dit helbred.
Senere i 2015 blev den opdateret, og nu bekræfter en international rapport, ”Coffee and Health: A Review of Recent Human Research” (2018), resultaterne fra den danske rapport.
Det kan din kaffe
Kaffe har en kompleks kemisk sammensætning. Den indeholder en række bioaktive stoffer, der potentielt kan have biologiske virkninger i menneskekroppen.
De vigtigste stoffer er koffein, cafestol og kahweol, hvor koffein er det mest velkendte stof i kaffe. Hvorvidt hvilke stoffer eller kombination af stoffer, der har den positive effekt, kan ikke forklares, siden størstedelen af undersøgelser er observerende.
Den største sundhedseffekt ses ved et moderat forbrug på tre til fire kopper kaffe, og det tyder dog på, at koffein ikke er årsag til det.
Umiddelbart har brygningsmetoden en afgørende faktor for, hvor sund din kaffe er. Der er fire overordnede bryggemetoder: Stempel-, koge-, filterkaffe og under tryk (fx espresso).
Langt de fleste undersøgelser er brygget på filterkaffe, hvilket ligger til grund for hvorfor kaffe generelt betragtes som sund. En utilstrækkelig mængde af undersøgelser er lavet på de mere moderne bryggemetoder og det er uvist, hvilken sundhedseffekt de har.
Sundhedsgevinster
Rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse konkluderer, at et moderat kaffeforbrug har en beskyttende effekt på udviklingen af flere kroniske sygdomme som kræft, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme:
- Kræft: Der er ingen sammenhæng mellem et moderat kaffeindtag og øget risiko for kræ Tværtimod tyder det på, at det kan mindske risikoen for bestemte typer af kræft.
- Type 2-diabetes: Et moderat forbrug af kaffe nedsætter risikoen for udvikling af type 2-diabetes med op til 25 % eller mere.
- Hjerte-kar-sygdom: Nyere undersøgelser tyder på, at filterkaffe kan reducere risikoen for blodprop og hjerneblødning med 10 %. Til kontrast har stempel-, koge- og espressokaffe i nogle undersøgelser givet forøget total- og LDL-kolesterol, der er risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme. Filterkaffe har ikke denne virkning.
Udover kroniske sygdomme kan kaffe også reducere risikoen for total dødelighed, beskytte mod Parkinsons, Alzheimers og stimulerer årvågenhed.
Forbehold for enkelte sårbare befolkningsgrupper
Få grupper skal være varsomme med indtaget af kaffe. Koffein kan have en angstfremkaldende virkning hos personer, der i forvejen har en angstlidelse.
Gravide kan med sindsro have et koffeinforbrug svarende til ca. tre kopper kaffe om dagen, men det er usikkert, om et større indtag kan være skadeligt.
Desuden er der en øget risiko for knoglebrud blandt personer med et lavt kalciumindtag, men det kan kompenseres for ved at indtage 40 mg kalcium – eller 30 ml mælk – for hver kop kaffe.
Børn og unge frarådes at indtage koffein, da selv et mindre indtag af koffein kan få forbigående adfærdsændringer som fx forøget uro, nervøsitet og angst.
Dehydrering
Det er ofte hørt, at kaffe kan være årsag til dehydrering. Dertil anbefales det at drikke et glas vand for hver kop kaffe for at være tilstrækkelig hydreret.
Undersøgelser har påvist, at et højt indtag af koffein (≥500 mg) har en vanddrivende effekt hos personer, der ikke er vant til at indtage koffein. Det tyder dog på, at den vanddrivende effekt reduceres, når koffein indtages ofte.
En undersøgelse fra 2014 sammenlignede effekten af fire kopper kaffe dagligt (svarende til 200-450 mg koffein) med en kontrol, der drak vand i stedet, på hydreringsniveauet hos vanlige kaffedrikkere. Forsøgspersonerne viste ingen forskel i hydreringsniveau. Konklusionen er, at et moderat indtag af kaffe på fire kopper kaffe ikke er årsag til dehydrering sammenlignet med vand hos vanlige kaffedrikkere.