Det bør du vide om forarbejdet mad

Supermarkederne bugner af forarbejdet mad og færdigretter. Det er nemt og hurtigt, men hvad sker der i din krop, hvis du spiser for meget forarbejdet mad?

Det er nogle af de ultraforarbejdede fødevarer, der giver anledning til bekymring for sundheden. Foto: Colourbox

Vi får mere og mere travlt, og derfor frister hurtige løsninger, også når det gælder valg af mad. De forarbejdede madvarer er derfor i hård konkurrence med friske råvarer som fx kød, grøntsager og frugt. Forarbejdet mad benævnes ofte som "convenience food".

Læs også: Mad der booster dit humør

Ultraforarbejdet mad

En underkategori i forarbejdet mad er "ultraforarbejdet mad", som er stærkt forarbejdede fødevarer, og som især er vigtige at holde øje med. I den kategori finder du færdigretter, kager, morgenmadsprodukter, pålæg og andre kødprodukter.

Ultraforarbejdede madvarer er ofte tilsat forskellige stoffer, der bidrager med smag, konsistens, holdbarhed og udseende, fx konserveringsmidler, emulgatorer, smagsforstærkere og farvestoffer. Disse fremgår ofte af varedeklarationen.

Det er nogle af de ultraforarbejdede fødevarer, der giver anledning til bekymring for sundheden.

Læs også: Det skal du købe, hvis du er efter sund og billig mad

Når du reducerer dit indtag af ultraforarbejdet mad, sker der følgende i din krop:

  1. Du sænker dit saltindtag.

Mange af de ultraforarbejdede madvarer har et højt saltindhold. Faktisk indtager 9 ud af 10 danskere for meget salt (over 5 gram om dagen). Et forhøjet saltindtag har en negativ indvirkning på dit blodtryk. Især kødpålæg og ost indeholder meget salt.

  1. Du gør plads til andre mere næringsrige fødevarer

De ultraforarbejdede madvarer mister ofte en del af deres næringsstoffer undervejs i forarbejdningen. Ved at spise færre af de ultraforarbejdede madvarer får du plads til mere næringsrige madvarer. Det er derfor nemmere at få dækket kroppens behov for vitaminer og mineraler.

  1. Du sænker risikoen for at indtage for mange kalorier

Energitætheden er ofte højere per gram i ultraforarbejdede madvarer end andre madvarer. Det betyder, at det er ’nemmere’ at komme i energioverskud og tage på i vægt over tid. Et randomiseret, kontrolleret forsøg sammenlignede to ugers indtag af ultraforarbejdet mad med ikke-forarbejdet mad. Studiet fandt, at de deltagerne der indtog kosten med ultraforarbejdet mad indtog dagligt 500 kalorier mere end gruppen der indtog ikke-forarbejdet mad.

Læs også: Føler du dig træt hele tiden? Kig på din kost
  1. Du sænker risikoen for kræft i tyk- og endetarm

Det er entydigt bevist, at forarbejdet kød som fx bacon, pølser, og mange pålægsprodukter øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Derudover peger forskningen på, at et højt indtag af forarbejdet kød muligvis øger risikoen for kræft i bugspytkirtel, mave og spiserør.

Køber du færdigretter, bør du...

Det er meget vigtigt at understrege, at gruppen af forarbejdede madvarer varierer betragteligt, og de kan derfor ikke kategoriseres som ’usunde’. Du kan faktisk leve af forarbejdede madvarer, uden at det går ud over din sundhed.

Et par gode råd, når du står i supermarkedet:

  • Hvis du vælger forarbejdet mad, så vælg det mindst forarbejdede mad
  • Vælg sunde færdigretter og færdigsnittet frugt og grønt
  • Gå efter nøglehulsmærket, når du vælger madvarer i supermarkedet. Nøglehulsmærket har til hensigt at hjælpe os forbrugere med at træffe et sundere valg.
Læs også: 2 gulerødder om dagen er nok: Nedsætter risiko for kræft