Dårlig lugtesans? Spis chili, mentol og tørret frugt

Lugteforstyrrelse kan give store gener, når du skal nyde mad. Men nogle fødevarer giver større nydelse end andre, viser studie.

Studie giver forslag til, hvilke madvarer du med fordel kan spise – og ikke spise. Foto: Colourbox

Har du problemer med lugtesansen, har det en række konsekvenser. Det gælder bl.a. ved nydelsen af mad, hvor lugteforstyrrede personer oplever fødevarer anderledes end personer uden den udfordring.

Læs også: Disse madvarer indeholder færrest kalorier

Et studie ved Aarhus Universitet klarlægger hvilke fødevarer, der oftest forstyrrer og gavner folk med lugteforstyrrelse.

De her fødevarer reager lugteforstyrrede anderledes på

Studiet giver forslag til, hvilke madvarer du med fordel kan og ikke kan spise.

Alexander Wieck Fjældstad har været med til at starte Danmarks første klinik for lugte- og smagssans og står bag studiet.

Læs også: Disse frugter og grøntsager indeholder mere C-vitamin end appelsiner og citroner

”Studiet kan være en hjælp, fordi det klarlægger, hvilke ingredienser som er hhv. ubehagelige og behagelige, når man har lugteforstyrrelser,” siger han ifølge au.dk og tilføjer, at fødevarer som chili, mentol, rapsolie og tørret frugt er gode fødevarer for personer med lugtforstyrrelse.

Hvorfor er de så det? Netop de fødevarer giver nemlig gode og forstærkede stimuli i munden fordi, at lugtesansen er svækket eller helt væk.

Til gengæld bør lugteforstyrrede personer holde sig fra kaffe, svampe, smør, ingefær, sort peber og ristet brød, da de bland andet er meget afhængige af aromaen i forhold til en god smagsoplevelser – og dem kan en lugteforstyrret ikke opfange i samme grad.

Læs også: Sådan påvirker forskellig slags kød din krop

Mindre madglæde hos lugteforstyrrede

Studiet har også foretaget en spørgeskema-undersøgelse af 692 personer, og her var der tydeligt mindre madglæde hos de lugteforstyrrede.

”Patienterne udtrykker ønske om at komme igennem madlavningen så hurtigt som muligt. De synes ikke i samme grad som tidligere, at madlavning er en tilfredsstillende aktivitet, de har mindre lyst til at lave mad til andre og mister lysten til at prøve nye fødevarer. Og mindre variation i madvanerne kan gå ud over sundheden,” siger Alexander Wieck Fjældstad og tilføjer:

”I forbindelse med COVID19 har mange på egen krop oplevet lugtetab eller forvrænget lugtesans, men det har faktisk altid været et hyppigt problem.”

Læs også: Mad du bør spise mere af, jo ældre du bliver