Vinterbadningens iskolde historie
I dag flokkes danskerne om vinterbadeklubberne som myrer om en sukkerknald. Men vinterbadning er langt fra en ny trend. Tag med på en hurtig tur i historiebøgerne.
Vinterbadning er blevet enormt populært. Men vi skal faktisk helt tilbage til oldtiden for at spore den første interesse for det kolde vand.
Hippokrates, som var læge, talte allerede dengang om det kolde vands helbredende virkning. Også romerne nød at dyppe sig i deres koldtvandsbassiner.
I Vesten blev vinterbadning for alvor populært omkring 1800-tallet. Den skotske læge James Currie skrev i 1797 om det kolde vand:
”Chokket var stort, men jeg følte øjeblikkelig lettelse. Hovedpinen og følelsen af sygdom og andre smerter forsvandt omgående”.
Snart begyndte kursteder i Europa og USA at ordinere koldt vand til syge og svækkede.
De første badeanstalter i Danmark
De første danske vinterbadeanstalter blev etableret i slutningen af 1800-tallet. Den legendariske badeanstalt, Helgoland, blev etableret 16. juni 1885 og var Danmarks første af sin slags.
Anstalten blev etableret af en svensk kaptajn, J.G.A. Nilsson og lå ved Svanemøllen i København. Badeanstalten rummede både café, konditori, krohave og keglebane. Festen i Svanemøllen sluttede imidlertid, da der blev lagt en kloakledning ud i Svanemøllebugten.
I stedet blev Helgoland opført på Amager, hvor vandet var rent. Det Helgoland vi kender i dag, blev indviet i 2008 i forbindelse med den nye strandpark.
Badeanstalter var datidens fristeder
I mange år blomstrede badeanstalterne op og blev især populært blandt den modne del af befolkningen. Det var folk, som ikke brød sig om at få sand mellem tæerne, men som foretrak ordnede forhold og komfort som trædækken og ugeneret adgang til bølgen blå.
Over hele Europa forvandlede små fattige kystbyer med maleriske fiskerlejer sig til klassiske badebyer, der levede af den europæiske overklasse. Det er byer som Biarritz, Oostende, Skagen og Trouville blandt mange andre.
Badeanstalternes fald
Interessen for badning i det kolde vand faldt dog igen. Efter Anden Verdenskrig blev stribevis af badeanstalter i Danmark revet ned, og i 1980’erne var der i Københavnsområdet kun Helgoland og Charlottenlund Søbadeanstalt tilbage.
Hvilken skam. Tænk, hvis vi stadig havde de gamle, flotte badeanstalter, der tronede derude i vandet med saunaer, restauranter og cafeer? Desværre er det en æra, der er slut, og hvis det står til Kystdirektoratet og Naturstyrelsen skal det forblive sådan.
Så kan vi i stedet tage til Sverige. Her har de bevaret de gamle, stolte badeanstalter og er i øvrigt ikke bange for at bygge nye. Der er offentlig adgang til badeanstalterne i Sverige – også for danskere.
I kø til det kolde vand
I dag er interessen for det kolde gys nærmest eksploderet. Det er ikke kun en sjov og udforende hobby for de få, men en integreret del af den danske wellness-kultur for alle. Der er et vinterbadelaug i selv den mindste flække af landet. I hav, i sund og i søer.
Der er mere end 70.000 registrerede vinterbadere i Danmark og over 115 vinterbaderklubber.